Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

(Naakt)foto verspreid via mobiel

Anoniem: Ik was met een meisje bezig en heb haar een foto van m’n piemel gestuurd. Zij stuurde mij een foto van zichzelf in beha, en die heb ik verwijderd. Nu zegt ze dat ze mijn foto gaat doorsturen, en ik denk dat ze het echt gaat doen, want ze heeft ook wel eens naaktfoto’s van haar ex doorgestuurd. Wat moet ik doen? Ik heb geen bewijs meer en ik weet niet of de al door is gestuurd. Dit is net gebeurd. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Help! Ik ben echt wanhopig!

Wat is sexting?

Sexting is het versturen van naaktfoto’s of spannende berichtjes via je telefoon. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp. Bekijk hier het filmpje over sexting:

Hoe kun je het voorkomen?

Zorg ervoor dat je elkaar goed vertrouwt. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s. Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders. Stuur dus alleen foto’s naar iemand die je goed vertrouwt.

Maak voordat je elkaar foto’s stuurt goede afspraken. Maak duidelijk dat de foto’s tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd.

Wil je toch graag foto’s versturen? Zorg er dan voor dat je onherkenbaar op de foto staat, dus zonder je gezicht of lichaamskenmerken waardoor iemand kan zien dat jij het bent. Wanneer de foto dan alsnog wordt verspreid, dan ben je in elk geval niet herkenbaar.

Toch mis gegaan? Dit kun je doen…

Is jouw naaktfoto verspreid? Hier vind je tips wat je kunt doen:

Praat erover…
Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Ben je jonger dan 18? Vertel het dan je ouders. Maar, als je dat lastig vindt, neem dan een andere volwassene in vertrouwen.
Bespreek het ook met je mentor van school. Je mentor kan je misschien helpen bij het vinden van een oplossing. Dat geldt vooral wanneer degene die het heeft verspreid bij jou op school zit. Misschien kan jouw mentor diegene erop aanspreken?!

Jezelf zoeken…
Zoek je eigen naam via Google en stel een Google Alert in. Wanneer de foto ergens online staat, neem dan eerst een screenshot met de URL in beeld en neem daarna zo snel mogelijk contact op met die website. Vertel hoe oud je bent en dat je geen toestemming voor de plaatsing ervan hebt gegeven. Je kunt hiervoor de voorbeeld e-mails gebruiken die wij hebben gemaakt.
Je kunt ook de afbeelding zoeken op internet via Tineye. Dan kom je er achter of de foto nog op andere plekken online staat. Vind je de foto ergens, doe dan hetzelfde als hierboven staat beschreven.

Naar de politie…
Wanneer jouw naaktfoto is verspreid, valt dit mogelijk onder ‘smaad’. Dat betekent dat jouw imago wordt geschaad door de verspreiding ervan. Daar kun je aangifte van doen. Ga daarvoor naar de politie in jouw woonplaats. Je krijgt eerst een ‘oriënterend gesprek’. Je hoort dan of je aangifte kunt doen en wat dit voor jou betekent. Als je naar de politie gaat, kun je het beste…

  • Een volwassene meenemen (als je jonger bent dan 18). Zo zorg je ervoor dat jouw situatie sneller serieus wordt genomen.
  • Zoveel mogelijk bewijs meenemen zoals printjes van chatgesprekken, informatie over degene die het online heeft gezet (naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, nickname), de URL (de locatie) waar de foto of video staat.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag (anoniem) bij ons door het meldformulier in te vullen. Ook kun je van maandag tot en met vrijdag anoniem met ons chatten. De openingstijden zie je door op de chatknop te drukken. Je krijgt dan advies wat jij in jouw situatie het beste kunt doen.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl