Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

(Naakt)foto verspreid via mobiel

Stel, je hebt via Whatsapp contact met een jongen uit jouw buurt. Hij is wat ouder en eigenlijk vind je het best leuk! Hij vraagt jou een foto van jezelf in bikini te sturen. Je stuurt hem die foto. Een paar weken later blijkt dat hij die foto heeft doorgestuurd en nu hebben een heleboel mensen die foto gezien. Dat kan heel vervelend zijn!

Wat is sexting?

Sexting is het versturen van naaktfoto’s of spannende berichtjes via je telefoon. Dit kan bijvoorbeeld via WhatsApp of Snapchat. Bekijk hier het filmpje over sexting:

Hoe kun je het voorkomen?

Voordat je iemand een foto van jezelf stuurt, is het goed om na te denken of deze foto wel geschikt is om naar anderen te sturen. Wat zou je ervan vinden als je oma of opa deze foto zou zien? Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s. Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders.

Toch mis gegaan? Praat erover!

Praat erover met je ouders. Of, wanneer dat niet kan, een andere volwassene die jij vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je leraar, je trainer of misschien je tante of oom. Lees samen met deze volwassene hieronder wat je nog verder kunt doen.

Ga samen met naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar om een ‘intake gesprek’ met iemand van de afdeling zeden. Als je naar de politie gaat, kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen zoals printjes van chatgesprekken, informatie over degene die het heeft doorgestuurd (naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, nickname), de URL (de locatie) waar de foto of video staat.

Bespreek het op school. Misschien kan jouw leraar je wel verder helpen. Daarnaast kan er misschien een voorlichting worden gegeven over sexting.

Zoek je eigen naam via Google en stel een Google Alert in. Wanneer de foto ergens online staat, neem dan eerst een screenshot met de URL in beeld. Hier vind je informatie hoe je een screenshot kunt maken. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met die website. Vertel hoe oud je bent en dat je geen toestemming voor de plaatsing ervan hebt gegeven.

Zoek ook naar de afbeelding. Dat kan bijvoorbeeld met Tineye. Druk op het pijltje naast de zoekbalk en voeg daar de foto toe die je wilt zoeken. Vind je de foto ergens, doe dan hetzelfde als hierboven staat beschreven.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag bij ons door het meldformulier in te vullen. Wanneer jij je mailadres achterlaat, sturen wij je zo snel mogelijk een antwoord.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl