Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Een (naakt)foto of video van mij staat op internet

Anoniem: ik wil dit filmpje van internet af hebben heel graag.

Stel, er staat een vervelende foto van jou op internet. Een foto waarop je misschien minder kleren aan hebt dan je normaal gesproken draagt. Of, misschien een foto waarop je bloot bent! Of een naaktvideo, of een naaktfilm. Dat kan heel vervelend zijn. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

Hoe kun je het voorkomen?

Wil je een foto naar iemand sturen? Of een video op internet zetten? Bedenk dan goed of je wilt dat anderen deze kunnen zien. Stuur ook niet zomaar foto’s naar iemand. Iemand kan de foto op internet zetten en het doorsturen naar anderen. Denk ook goed na voordat je je webcam aanzet. Degene met wie je chat kan het namelijk opnemen zonder dat jij het doorhebt.

Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders. Zorg er dus voor dat je alleen chat met mensen die je ook buiten internet om kent. Om hiervoor te zorgen kun je het beste je instellingen van de sites die jij gebruikt samen met je ouders doornemen. Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk risico loopt kun je je instellingen het beste zo instellen:

Zorg ervoor dat alleen bekenden van jou berichten naar je kunnen sturen. Per website of app kun je je instellingen aanpassen. Lees onze handleidingen hoe je dat kunt doen. Deze vind je hier. Als je dit goed doet, kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen. Zo kun je niet meer lastig gevallen worden door een onbekende!

Controleer als iemand jou als vriend wil toevoegen, of je diegene ook echt kent. Vraag ook aan je ouders of het ok is dat je diegene toevoegt. Zo controleer je of je diegene kent:

  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres dezelfde als van degene die jij inderdaad kent?
  • Controleer of jullie gezamenlijke vrienden hebben. Hebben jullie veel dezelfde vrienden, dan is dat een goed teken. Wanneer iemand alleen maar jonge meisjes als ‘vriend’ heeft toegevoegd, dan is het maar de vraag waarom hij of zij jou wil toevoegen.
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe de meester of juf uit groep 3 heet.
  • Zorg ervoor dat je je chats bewaart. In veel chatprogramma’s kun je ervoor kiezen om je chats te bewaren. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Toch mis gegaan? Praat erover!

Vertel het je ouders. Maar, als je dat lastig vindt, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan je leraar, je trainer of misschien je tante of oom.

Heeft iemand een vervelende foto van jou op internet gezet? Dat mag niet! Ook al heb je de foto of video zelf gemaakt, iemand mag dat niet op internet zetten. Wanneer jij zonder kleren op de foto of in de video te zien bent, dan is dat strafbaar. Maar ook als de foto op een andere manier vervelend is, is het vaak strafbaar. Als je dit hebt meegemaakt is het belangrijk dat je er over praat. Lees samen met je ouders het volgende door:

Ga samen naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar om een ‘intake gesprek’ met iemand van de afdeling zeden. Als je naar de politie gaat, kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen, zoals printjes van chatgesprekken, informatie over degene die het online heeft gezet (naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, nickname), de URL (de locatie) waar de foto of video staat.

Zoek je eigen naam via Google en stel een Google Alert in. Daarmee kan je kijken of de foto nog ergens anders online staat. Wanneer de foto ergens online staat, neem dan eerst een screenshot met de URL in beeld. Hier vind je informatie hoe je een screenshot kunt maken. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met die website. Vertel hoe oud je bent en dat je geen toestemming voor de plaatsing ervan hebt gegeven.

Zoek ook naar de afbeelding. Dat kan bijvoorbeeld met Tineye. Druk op het pijltje naast de zoekbalk en voeg daar de foto toe die je wilt zoeken. Vind je de foto ergens, doe dan hetzelfde als hierboven staat beschreven.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag bij ons door het meldformulier in te vullen. Wanneer jij je mailadres achterlaat, sturen wij je zo snel mogelijk een antwoord.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl