Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Nep profiel of foto misbruik op social media

Anoniem: Iemand heeft onder mijn naam een profiel aangemaakt. nu krijg ik allemaal berichten van mensen die ik niet ken.

Heeft iemand een nep profiel van of over jou aangemaakt en daar seksuele foto’s of berichten opgezet? Dat kan heel vervelend zijn. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de site.

Hoe kun je het voorkomen?

Het is lastig te voorkomen dat iemand een nep profiel van jou aanmaakt. Wel kun je ervoor zorgen dat anderen zo min mogelijk (seksuele) afbeeldingen van jou hebben. Zorg er voor dat…

  • Je op internet alleen mensen als vriend toevoegt die je ook buiten internet om kent. Wanneer je mensen zomaar toevoegt is de kans groter dat er iemand tussen zit die verkeerde bedoelingen heeft. Ontvang je een vriendenverzoek? Controleer dan of je diegene ook echt kent. Controleer het e-mailadres, controleer of je gezamenlijke vrienden hebt, stel een vraag waardoor je kunt controleren of je hem of haar echt kent. Bijvoorbeeld als iemand bij jou op voetbal zit: hoe heet onze trainer?
  • Pas je instellingen aan en stel deze in zodat alleen bekenden jou berichten kunnen sturen. Lees hier onze handleiding hoe je dat kunt doen.
  • Zet alleen foto’s op je profiel waarvan jij het OK vindt dat iedereen die ziet. Wanneer foto’s eenmaal op internet staan, dan kunnen anderen makkelijk deze foto’s doorsturen of op andere websites zetten.

Toch mis gegaan? Praat erover!

Praat erover met je ouders. Maar als dat niet kan of lukt, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Denk aan je leraar of je tante of oom. Lees samen met je ouders hieronder wat je kunt doen:

Neem zo snel mogelijk contact op met de site. Meestal kun je dit doen door onder- of bovenaan de site te klikken op ‘help’, ‘contact’ of ‘abuse’. Leg in je mail uit wat er is gebeurd en waarom je wilt dat zij het profiel weghalen. In de handleidingen kan je lezen hoe je dat bijvoorbeeld voor Facebook of Instagram kunt doen.

De foto’s die gebruikt worden op het nep profiel kan je ook zoeken via Tineye. Hiermee kan je zien of de foto’s ook ergens anders gebruikt worden. Je kunt in de volgende URL de foto verslepen: www.tineye.com. Je krijgt dan te zien waar de foto’s op internet staan. Doe dit regelmatig.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag bij ons door het meldformulier in te vullen. Wanneer jij je mailadres achterlaat, sturen wij je zo snel mogelijk een antwoord.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl