Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Bedreigd of gechanteerd met foto of video

16 jarige jongen: Iemand probeerde mij te verleiden. Wij waren allebei naakt maar ze dreigt het nu naar me Facebook vrienden te sturen.Ik weet niet wat ik moet doen dat filmpje mag NOOIT op internet komen! ik wil ook dat niemand hier achter komt. ik schaam me echt.

Video: Stel je kind heeft in een chatsessie de webcam aangezet en heeft naakt geposeerd of seksuele handelingen verricht. Nu blijkt diegene het te hebben opgenomen en dreigt de video online te zetten.

Foto: Stel je kind heeft een naaktfoto van zichzelf aan iemand gestuurd en nu dreigt diegene het bericht online, bijvoorbeeld op Facebook, te zetten.

Het is belangrijk te beseffen dat dit veel voorkomt. Het is vooral raadzaam niet op de bedreigingen in te gaan. Als je kind dat wel doet, kunnen de bedreigingen erger worden en de macht van de dader groter. Ook nadat geld is overgemaakt, loopt je kind het risico daarna nog meer geld over te moeten maken.

Strafbaarheid
Een foto of video van jouw kind is strafbaar als:

  • Hij of zij naakt op de foto of video te zien is.
  • Op erotische wijze poseert of seksuele handelingen verricht.
  • Hij of zij jonger is dan 18.

Wanneer de foto of de video (nog) niet online staat maar jouw kind wordt gechanteerd en mogelijk zelfs gevraagd om geld over te maken, dan is dat ook strafbaar. Ondanks dat de foto nog niet online staat. De dader maakt zich dan schuldig aan bedreiging/afpersing. Als de dader de foto of video online plaatst, dan maakt hij/zij zich bovendien schuldig aan de verspreiding van kinderporno.

Jullie kunnen in beide gevallen aangifte doen bij de politie. Lees daar meer over hieronder.

Wat kun je doen als het misgaat

Wanneer de foto of video (nog) niet online staat maar jouw kind wordt gechanteerd dan kan jouw kind het beste het contact direct verbreken door diegene te blokkeren en te verwijderen uit de vriendenlijst. Daarnaast is het raadzaam diegene te rapporteren bij de chatdienst waar zij contact met elkaar hebben gehad. Kijk voor informatie en uitleg op onze pagina met tips.

Wanneer de foto al online staat, maak dan eerst een screenshot met de URL in beeld. Vraag dan aan degene die het heeft geplaatst, om deze eraf te halen. Lukt dat niet? Vraag dan de website de foto te verwijderen. Vaak staat onderaan een site een link naar ‘contact’, ‘abuse’ of ‘help’. Voor contact met social media sites hebben wij handleidingen gemaakt. Deze staan hier. Leg in de mail naar de website uit dat jouw zoon of dochter op de site staat zonder dat jullie daar toestemming voor hebben gegeven. Meld ook de leeftijd van jouw zoon of dochter en dat jullie de foto verwijderd willen hebben.

Zorg ervoor dat jouw kind een Google Alert van zijn of haar naam instelt. Zodra er iets op een website verschijnt, dan ontvangt jouw kind daarvan een bericht en kunnen jullie daar actie tegen ondernemen.

Jullie kunnen naar de politie. Wanneer jouw zoon of dochter minderjarig is, dan is het sterk aan te raden om samen te gaan. Zo is de kans dat de politie de melding serieus neemt groter. Bij de politie krijgen jullie eerst een intake gesprek. Tijdens dat gesprek horen jullie of aangifte mogelijk is en wat dit voor jullie betekent. Neem zoveel mogelijk bewijs mee zoals informatie over degene die jouw zoon of dochter onder druk zet maar ook screenshots van de beelden die er mogelijk van zijn en gesprekken die zijn gevoerd.

Heeft jouw kind al geld overgemaakt via Western Union? In sommige gevallen vergoedt Western Union de schade. Kijk daarvoor hier.

Meer hulp en advies?

Voorkomen…

Wil je weten wat je kunt doen om de risico’s bij jouw kind zo klein mogelijk te houden? Kijk hier voor tips.

Heeft jouw kind meer professionele hulp nodig?

Kijk hier voor organisaties en websites waar jij en jouw kind terecht kunnen.

Advies van ons?

  • Bel voor tips met één van onze medewerkers: T 020-2615275.
  • Meld (anoniem) via het meldformulier op deze website. Laat je e-mailadres achter wanneer je een antwoord van ons wilt ontvangen. Wanneer je anoniem wenst te blijven, kunnen wij je geen reactie sturen. De link naar het meldformulier vind je hieronder.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl