Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

(Naakt) foto of video staat online

Vader van een 13 jarig meisje: iemand heeft deze foto’s van mijn dochter op Twitter gezet. Zij heeft hier geen toestemming voor gegeven. Wat moeten we doen?

Bij de seksuele ontwikkeling van het kind hoort experimenteren met seks, ook online. Het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s en video’s via mobiel of internet (sexting) gebeurt veel onder jongeren. Het wordt een probleem, als tegen de zin van je kind, deze beelden worden doorgestuurd naar anderen of als ze online worden gezet. Dat kan zijn uit baldadigheid, maar ook om te pesten of om een wraakactie omdat ‘het uit is’. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zie hieronder hoe je dat kunt doen.

Strafbaarheid
Een foto van jouw kind is strafbaar wanneer deze wordt verspreid en het imago van jouw kind schaadt. Het valt dan onder ‘smaad’. Het maakt niet uit hoe oud hij of zij is. Wanneer jouw kind naakt erop te zien is en erotisch poseert of seksuele handeling verricht én jonger is dan 18, valt de foto officieel onder kinderporno. Toch zal het Openbaar Ministerie jongeren in dit soort gevallen hier niet snel voor vervolgen. Het Openbaar Ministerie houdt namelijk rekening met experimenteergedrag tussen jongeren op seksueel gebied. In veel gevallen zal een dader worden vervolgd voor smaad en/of laster (goede naam en eer aantasten en/of iemand ernstig beledigen).

Wat kun je doen als het misgaat

Hieronder vind je verschillende mogelijkheden. Beslis samen met jouw kind wat jullie willen doen.

Verzamel bewijs
Maak een screenshot van de foto op internet. Dit kan als bewijs dienen. Zorg er ook voor dat de URL in beeld is. Ook al kiezen jullie er niet voor om naar de politie te gaan, dat kan in de toekomst veranderen. Kijk hier voor instructies voor het maken van screenshots.

Laten verwijderen
Vraag aan degene die de foto erop heeft gezet om de foto of video van internet te halen.

Lukt dat niet? Neem contact op met de website waar de foto staat. Vaak staat onderaan een website een link naar ‘Contact’, ‘Abuse’ of ‘Help’. Ga daar naar toe en vraag de site de foto of video te verwijderen. Schrijf in het bericht dat jouw zoon of dochter op de foto te zien is, wat de leeftijd is, en schrijf dat jullie geen toestemming voor de plaatsing ervan hebben gegeven.

Online zoeken
Zoek de naam van jouw zoon of dochter. Mogelijk staat de afbeelding op meer plekken. Stel ook samen met jouw kind een Google Alert in. Jullie krijgen dan bericht wanneer er iets met de naam van jouw kind ergens opduikt. Bespreek met elkaar via welk e-mailadres deze berichten binnen komen. Vinden jullie de foto’s op andere plekken? Maak dan eerst weer screenshots en neem contact op met de websites. Jullie kunnen ook zoeken op de afbeelding. Sleep hiervoor de afbeelding naar de zoekbalk.

Naar de politie
Jullie kunnen naar de politie. Je kunt bij de politie vragen naar de afdeling ‘Zeden’. Wanneer jouw zoon of dochter minderjarig is, dan is het sterk aan te raden om samen te gaan. Zo is de kans dat de politie de melding serieus neemt groter. Bij de politie krijgen jullie eerst een intake gesprek. Tijdens dat gesprek horen jullie of aangifte mogelijk is en wat dit voor jullie betekent. Neem zoveel mogelijk bewijs mee zoals informatie over degene die het heeft verspreid maar ook gesprekken (via WhatsApp bijvoorbeeld) waaruit dat blijkt. Ook de foto’s zelf kunnen jullie meenemen.

Bespreek het op school
Meld het op de school van je zoon of dochter, bijvoorbeeld bij de mentor. Mogelijk is de foto ook op school rond gegaan. Er kan bijvoorbeeld voorlichting over online seksueel misbruik worden gegeven. Daarnaast bestaat de kans dat degene die de foto online heeft gezet bij jouw zoon of dochter op school zit. In dat geval kan school mogelijk de jongen of het meisje en zijn of haar ouders, hiervan op de hoogte te brengen.

Meer hulp en advies

Voorkomen dat naaktfoto’s online komen

Wil je weten wat je kunt doen om de risico’s bij jouw kind zo klein mogelijk te houden? Kijk hier voor tips.

Heeft jouw kind meer professionele hulp nodig?

Kijk hier voor organisaties en websites waar jij en jouw kind terecht kunnen.

Advies van ons?

  • Bel voor tips met één van onze medewerkers: T 020-2615275.
  • (Anoniem) Melding maken via het meldformulier op de website. Je kunt bij ons anoniem en niet anoniem melden via de website. Laat je e-mailadres achter wanneer je een antwoord van ons wilt ontvangen. Wanneer je anoniem wenst te blijven, kunnen wij je geen reactie sturen. De link naar het meldformulier vind je hieronder.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl