Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Profielmisbruik op social media

15 jarig meisje: Iemand heeft dit account aangemaakt met mijn foto erbij. Dit ben ik helemaal niet!

Heeft iemand op Facebook of Twitter een nepprofiel van jouw kind aangemaakt en daar seksuele foto’s of berichten op gezet? Of heeft iemand naaktfoto’s van iemand die op uw kind lijkt op een nepprofiel gezet? Dat kan heel vervelend zijn en is een vorm van cyberpesten. Het is belangrijk dat jullie zo snel mogelijk contact opnemen met de site om het profiel en/of foto’s te verwijderen. Hieronder lees je hoe jullie dat zelf kunnen doen en ook wat jullie kunnen doen wanneer dat niet lukt.

Wat kun je doen als het misgaat

Maak screenshots
Verzamel bewijs door screenshots van het profiel te maken. Ook al kiezen jullie ervoor om nu geen actie te ondernemen. Dit kan in de toekomst veranderen. In onze handleiding bewijs opslaan vind je informatie hoe je screenshots maakt.

Benader de site
Neem contact op met de site. Meestal kun je dit doen door onder- of bovenaan de site te klikken op ‘help’, ‘contact’ of ‘abuse’. We hebben handleidingen gemaakt voor verschillende social media sites. Deze vind je hier.

Naar de politie
Mogelijk is het nepprofiel aangemaakt om jouw kind zwart te maken. Dit valt vaak onder ‘smaad’ of ‘laster’. Daarvan kunnen jullie aangifte doen. Als jullie naar de politie gaan, neem dan zoveel mogelijk bewijs mee. Denk aan screenshots maar ook bijvoorbeeld bewijs wie het nepprofiel heeft aangemaakt, als jullie dat hebben.

Tips ter voorkoming

Met je kind praten

Je kunt met je kind de volgende zaken bespreken:

  • Het is moeilijk te voorkomen dat iemand een nepprofiel aanmaakt. Wel kun je er voor zorgen dat anderen zo min mogelijk (seksuele) afbeeldingen van je hebben.
  • Het plaatsen van erotische foto’s op het eigen profiel is niet verstandig. Anderen kunnen de foto’s misbruiken.  Denk dus goed na voordat je een foto plaatst. Een goede vraag kan daarbij zijn: wil ik dat mijn ouders deze foto ook zien? Foto’s eenmaal online, kunnen makkelijk een eigen leven gaan leiden.
  • Als je mensen accepteert als vriend kunnen ze gemakkelijk bij jouw foto’s. Wees dus selectief met het toevoegen, alleen die mensen die je echt kent en vertrouwt. Wanneer je mensen zomaar toevoegt is de kans groter dat er iemand tussen zit die verkeerde bedoelingen heeft. Ontvang je een vriendenverzoek? Controleer of  je diegene ook echt kent: Is het hetzelfde e-mailadres? Heb je gezamenlijke vrienden? En stel een vraag ter check: Bijvoorbeeld wanneer iemand zegt bij jou op voetbal te zitten; hoe heet onze trainer?
  • Heb je je vergist en wil je iemand liever toch niet als vriend op Facebook, in Whatsapp of op Twitter? Blokkeer en verwijder hem of haar dan. Diegene krijgt daar geen bericht van.

Heeft jouw kind meer professionele hulp nodig?
Klik hier voor organisaties en websites waar jij en jouw kind terecht kunnen.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl