Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Online benaderd voor seks

Anoniem:  Op internet word ik lastig gevallen door verschillende mensen die ik niet ken. Ze vragen om te cammen en vertellen rare verhalen. Ik wil dit niet! Wat moet ik doen. Ik wil wel gewoon op internet kunnen.

Tieners leven voor een groot deel online. Ze krijgen er nieuwe vrienden, ze flirten, worden soms verliefd en dat kan leiden tot online seks. Dit hoeft niet per se negatief te zijn maar het wordt wel problematisch als er sprake is van grooming.
Grooming is de Engelse term voor paaien, verleiden. Op alle sites waar kinderen aanwezig zijn, zijn ook groomers of cyberlokkers aanwezig. Een cyberlokker/groomer is iemand die een kind via internet probeert te lokken. Met maar één doel en dat is seks. Vaak zijn het volwassen mannen die zich voordoen als jongere en het kind zo proberen in te palmen om het uiteindelijk seksueel te misbruiken. Lees hier meer over grooming.

Strafbaarheid

Sinds januari 2010 is grooming strafbaar mits het slachtoffer jonger is dan 16 jaar en er een groot leeftijdsverschil is tussen de dader en het slachtoffer. Daarnaast moet er bewijs voor een afspraak zijn. Denk bijvoorbeeld aan een treinkaartje naar de locatie waar beiden elkaar zullen ontmoeten.

Wat kun je doen als het misgaat

Wanneer jouw kind online is benaderd voor seks dan kunnen jullie een aantal dingen doen. Beslis samen welke stappen jullie willen ondernemen.

Verzamel bewijs van hetgeen is gebeurd. Maak screenshots van gesprekken die hebben plaatsgevonden waaruit blijkt dat jouw kind  benaderd is voor seks. We hebben een handleiding gemaakt waarin we uitleggen hoe je bewijs kunt verzamelen. Deze vind je hier.

 

Blokkeer en verwijder degene die jouw kind aanspreekt. We hebben handleidingen gemaakt voor verschillende social media sites. Deze vind je hier.

Neem contact op met de site waar jouw kind diegene heeft leren kennen. Laat weten wat er is gebeurd. Mogelijk zijn er meer klachten over deze persoon ontvangen. Daarnaast hebben veel sites direct contact met de politie.

Als er daadwerkelijk spraken is van grooming, dan kunnen jullie samen naar de politie. Je kunt vragen naar de afdeling ‘Zeden’. Als het goed is krijgen jullie eerst een oriënterend gesprek waarin jullie te horen krijgen of jullie aangifte kunnen doen en wat dit voor jullie betekent. Het is belangrijk om jouw kind mee te nemen. De politie kan namelijk vragen hebben die jouw kind beter kan beantwoorden dan jij. Wanneer je twijfelt of er echt spraken is van grooming dan kun je bellen met 0900-8844. Dat is het algemene telefoonnummer van de politie.

Zoek samen de naam van jouw kind op internet. Mocht er iets vervelends over jouw kind op internet staan, maak dan eerst een screenshot en neem daarna contact op met de site. Laat in je bericht weten dat het om jouw zoon of dochter gaat, wat de leeftijd is en dat jullie voor de plaatsing ervan geen toestemming hebben gegeven. Stel ook samen een Google Alert in. Jullie krijgen dan bericht wanneer er iets met de naam van jouw kind ergens opduikt. Bespreek met elkaar via welk e-mailadres deze berichten binnen komen.

Meer hulp en advies?

Grooming voorkomen

Wil je weten wat je kunt doen om de risico’s op grooming bij jouw kind zo klein mogelijk te houden? Kijk hier voor tips.

Heeft  jouw kind meer professionele hulp nodig?

Kijk hier voor organisaties en websites waar jij en jouw kind terecht kunnen.

Advies van ons?

  • Bel voor tips met één van onze medewerkers: T 020-2615275.
  • (Anoniem) Melding maken via het meldformulier op de website. Laat je e-mailadres achter wanneer je een antwoord van ons wilt ontvangen. Wanneer je anoniem wenst te blijven, kunnen wij je geen reactie sturen. De link naar het meldformulier vind je hieronder.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl