Je kunt bij ons advies krijgen over

online verspreide naaktbeelden

• als iemand je online seksueel benadert 

afpersing met naaktbeelden  

• alle andere vormen van online seksueel misbruik van jongeren (<26 jr).

Actueel

 

Toch taakstraf voor verspreiden naaktfoto, waardoor Onur (14) zelfmoord pleegde

De rechtbank heeft alsnog twee jongeren uit Enschede veroordeeld voor het verspreiden van een naaktfoto van een 14-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer, Onur Cücü, pleegde een dag na het verspreiden van zijn foto in 2017 zelfmoord. 

Het Openbaar Ministerie wilde de twee eerst niet vervolgen, maar de ouders van het slachtoffer maakten daar met succes bezwaar tegen bij het Gerechtshof. Samen met een advocaat deden zij een zogenoemd ‘beklag ex artikel 12'. In zo’n artikel 12-procedure kan het gerechtshof het OM opdracht geven alsnog iemand te vervolgen. 

Lees hier meer over deze zaak. 

 

Advies Helpwanted.nl
Het is goed om te beseffen dat het doorsturen van een naaktfoto je een strafblad of zelfs een zedenaantekening kan opleveren. Dit kan nog lang gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag voor een toekomstige werkgever. Ook als het als ‘grapje’ wordt verspreid, kan het dus ernstige gevolgen hebben, zowel voor degene die het verspreid als voor het slachtoffer. 

Wanneer er een naaktfoto van jou verspreid is kan het dus zinvol zijn om aangifte te doen bij de politie. Ook als het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de verdachte niet te vervolgen, dan kan dit alsnog afgedwongen worden aan de hand van een artikel 12-procedure. Dit betekent dat je een klachtbrief stuurt naar het gerechtshof. Het gerechtshof besluit naar aanleiding van je klacht of de verdachte toch voor de rechter moet komen. 

Hier lees je stap voor stap hoe dit moet. Slachtofferhulp kan je hier gratis bij helpen. 
 

Steeds meer jongens gechanteerd met naaktfoto's

Er melden zich steeds meer jongens onder de 26 jaar die online worden afgeperst met seksueel getinte foto's of video's. Vorig jaar verdubbelde het aantal jongens dat daar melding van maakte ten opzichte van 2017. Daarom beginnen hulporganisaties Helpwanted en Slachtofferhulp Nederland vandaag een onderzoek naar financiële afpersing met naaktbeelden.

 

Sextortion 

Word jij afgeperst met een naaktvideo? Op onze pagina vind je meer informatie over ons onderzoek. Of lees bovenstaand NOS artikel geheel door of bekijk de video hierover van het Jeugdjournaal.

 

Afgeperst  met de suggestie dat de afpersers seksuele beelden online zetten

De laatste tijd krijgen wij weer vaker meldingen binnen van mensen die afgeperst worden met de suggestie dat de afpersers seksuele beelden van hen hebben. De afpersers maken gebruik van e-mails waarin het wachtwoord wordt vermeld. De mailer zegt toegang en controle over je webcam te hebben, zonder dat je daarvan op de hoogte bent. Hierbij zou een video gemaakt zijn, waarop te zien is dat je jezelf bevredigt. Vervolgens wordt gedreigd deze video door te sturen naar al je contactpersonen, tenzij je een geldbedrag overmaakt naar een (bitcoin)adres.

Een tijd geleden was er in het nieuws dat de e-mailadressen van 3.3 miljoen Nederlanders gehackt zijn (zie bijvoorbeeld). Wij vermoeden dat afpersers gebruik maken van deze gehackte informatie. Je kan checken of jouw e-mailadres ook gehackt is op deze website: www.gotcha.pw. Ook al hebben ze je wachtwoord, maar bijna zeker is dat ze hier niets mee doen. Voor de zekerheid raden we je wel aan je wachtwoord te veranderen.

 

Mocht jij deze mail ontvangen, maak dan geen geld over. Je krijgt namelijk geen enkele garantie dat deze persoon beelden heeft van jou en bovendien deze beelden niet zal verspreiden wanneer je geld overmaakt. Vaak willen ze zelfs nog meer geld hebben. Het is belangrijk om te beseffen dat degenen die hier achter zitten vaak alleen maar uit zijn op je geld. Wanneer ze dat niet van je krijgen, valt er niet zoveel meer voor diegene te halen. In jemailprogramma kunt je de mail als spam rapporteren. Hierdoor kan je mailprovider actie ondernemen op de verspreiding van deze mails.

 

Om te voorkomen dat iemand je webcam ongemerkt kan besturen, is het goed je webcam af te plakken wanneer je deze niet gebruikt. Dit kan eenvoudig met een stukje tape. Ook wanneer het lampje van je webcam niet brandt, is het mogelijk dat iemand deze op afstand heeft ingeschakeld. Voor meer informatie klik hier.