Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Content verwijderen van social media en websites

 

LET OP: Voordat je iets laat verwijderen van het internet, is het belangrijk om eerst screenshots te maken. Deze kunnen dienen als bewijs als je aangifte wil doen.


 

Social media


 

Veel sociale media staan geen naaktbeelden toe. Wanneer er naaktbeelden van jou gedeeld worden, kun je beelden rapporteren. Hoe dit moet, kun je in onze social media-handleidingen vinden.

 

Wanneer dit niet lukt, of je geen reactie krijgt, kunnen wij je hier ook bij helpen. Wij hebben goede contacten bij verschillende social media, en kunnen daardoor soms sneller beelden offline krijgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of mail naar info[at]helpwanted.nl.


 

Op het internet


 

Staan jouw naaktbeelden op het internet zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven? Je kunt een verzoek tot verwijdering indienen. In principe is het op (porno)websites niet toegestaan om naaktbeelden te delen zonder toestemming van degene die daar op staan. Toch gebeurt het in de praktijk soms wel. Wij geven je hieronder tips over hoe je het beste dit materiaal offline kunt krijgen. 

Lukt het je zelf niet? Neem dan contact met ons op via  het contactformulier of mail naar info[at]helpwanted.nl.


 

 1. Zoek de contactgegevens van de website.
  - Vaak vind je onder- of bovenaan de website bij “contact”, “help” of “abuse” een e-mailadres of contactformulier. Je kunt ook zoeken naar termen als ‘remove content’, ‘DMCA’ of ‘copyright infringement.

  - Als je de contactgegevens niet kunt vinden op de website zelf, kun je ook contact zoeken met de webmaster. Dit kun je doen door op Google een ‘who is’ opdracht uit te voeren. Je kunt in Google intypen: “whois:” gevolgd door de website waarvan je de webmaster zoekt. Bijvoorbeeld: “whois:www.pornhub.com”. In de resultaten vind je dan allerlei websites waar je informatie kunt vinden over de eigenaar van het domein van de website, waaronder emailadressen waarbij 'abuse', 'contact' of 'help' staat.

  - Voor Nederlandse websites (eindigend op .nl) kun je ook gebruik maken van www.sidn.nl. Typ op deze website in de zoekbalk de naam van de website waar jouw naaktbeelden staan. Klik dan op ‘toon mij de gegevens’. Er opent nu een venster met contactgegevens.
   
 2. Voorbeeldbrief
  Stuur een bericht of mail naar de website/webmaster met een verzoek het materiaal te verwijderen. Voeg alle links die je verwijderd wil hebben toe. Je kunt je beroepen op het privacyrecht. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrieven gebruiken.
   
 3. Verwijderen uit zoekmachine
  Naast verwijderen op de websites zelf, kun je ook informatie verwijderen uit zoekmachines door een verwijderingsformulier in te vullen:
  Google Personal Information Removal (zie ook onze Google-handleiding)
  Google Unwanted & Explicit Information Removal
  Yahoo
  Bing
   
 4. Outdated Content
  Wanneer jouw beelden zijn verwijderd van een website, kan het zijn dat de links/thumbnails nog wel via een zoekmachine te vinden zijn. Deze kunnen vanzelf verdwijnen wanneer de zoekmachine zijn resultaten update. Je kunt het ook rapporteren als ‘outdated content’:
  Google
  Yahoo
  Bing
   
 5. Zoek jezelf. 
  Om te controleren of jouw foto nog (ergens anders) op het internet staat, kun je jezelf zoeken. Er zijn een aantal manieren om dit te doen:
 • Google jezelf. Zoek via Google op jouw naam. Als er in jouw geval nog andere gegevens bij je foto staan (een gebruikersnaam, een woonplaats, etc), kun je hier ook op zoeken in combinatie met je naam. Gebruik ook aanhalingstekens: “Naam Achternaam”, “Naam uit Woonplaats”, “Naam Gebruikersnaam”.
   
 • Stel een Google Alert in op jouw naam/gebruikersnaam. In onze Google-handleiding staat uitgelegd hoe dit moet.
   
 • Zoek op afbeelding. Dit heet ook wel een ‘reverse image search’. Dit betekent dat je een afbeelding sleept naar de zoekbalk van de zoekmachine. Deze zoekt vervolgens naar plekken op het internet waar de afbeelding staat. Dit kun je bij de volgende zoekmachines doen:
  Google Images
  Yandex.ru
  Tineye
  Bing Images
  Baidu
   
 • Je kunt ook op deze zoekmachinges tegelijk zoeken via de Browser-extensie ‘Who stole my pictures’/'Search my Image' . Download deze voor:
  Firefox
  Chrome
  Opera
   

Heb je contact opgenomen met deze website, maar staan de beelden nog steeds online? Of kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen naar een oplossing. Dit kun je doen door ons contactformulier in te vullen, met ons te chatten of bellen. Dit kan van ma t/m vr tussen 07:00 en 23:00u en op zaterdag en zondagtussen 11:00 en 19:00u op 020 – 261 5275.