Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Grenzen aangeven

Het kan zijn dat je het best spannend of moeilijk vind om je grenzen aan te geven. Toch is het heel belangrijk, zodat je niet iets doet waar je eigenlijk niet achter staat.


8 tips om hier mee om te gaan
 

 1. Jij doet er toe!
  Bedenk dat je niet altijd hoeft te doen wat de ander wil. Jouw mening en gevoel doet er ook toe. Die hoef je niet weg te stoppen. Kies voor jezelf. Maak je geen zorgen over wat anderen over je denken. Laat de mening van anderen over jou niet bepalen wie je bent. 
   
 2. Je mag je grenzen aangeven!
  Als iemand anders boos wordt omdat jij je grenzen hebt aangegeven, betekent dat niet dat je dat niet had moeten doen. Het betekent dat diegene niet netjes met jou omgaat. Het is altijd beter om je grenzen wel aan te geven.
   
 3. Luister naar je eigen gevoel!
  Ga bij jezelf na waarom je het moeilijk vind om je grenzen bij die persoon aan te geven. Misschien wil je heel graag dat diegene je leuk vind en vind je dat belangrijker dan je eigen gevoel. Bedenk dat dat als diegene écht leuk is, die niet wil dat jij dingen tegen je zin doet.
   
 4. Behandel jezelf als je beste (vriend)in!
  Beeld je in dat jouw beste vriend(in) in dezelfde situatie zit als jij nu, en ze vraagt jou om advies. Wat zou je haar/hem dan vertellen? Geef je je vriend(in) ander advies dan je jezelf zou geven? Praat tegen jezelf alsof jij je beste vriend(in) bent.
   
 5. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen!
  Misschien denk je dat je iets moet doen (bijvoorbeeld naaktfoto’s sturen of een vriendje/vriendinnetje hebben) omdat je er dan bij hoort. Dat hoeft helemaal niet! Iedereen heeft zijn eigen tempo, dus als je er niet klaar voor bent, dan is dat oke!
   
 6. Instagram is niet het echt leven!
  Soms lijkt het ook alsof andere mensen veel leuker/beter/stoerder/verder zijn dan jij. De meeste mensen laten naar de buitenwereld alleen de goede kanten zien. Al helemaal op bijvoorbeeld Instagram. Iedereen twijfelt weleens of is weleens onzeker. Je bent niet de enige.
   
 7. Geloof je eigen negatieve gedachten niet!
  Soms zeggen we best wel gemene dingen tegen onszelf. “Ik ben het niet waard”, “Als ik dit niet doe, dan vinden mensen me niet leuk” , “Wat ik wil maakt niet uit”. Bedenk je dat wat je tegen jezelf zegt niet altijd waar hoeft te zijn. Wees lief en mild tegen jezelf.
   
 8. Zoek hulp!
  Vind je dit soort adviezen moeilijk? Heb je weinig zelfvertrouwen en heeft dit invloed op hoe je je voelt en wat je doet? Dan is het misschien een idee om hulp te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld bij de huisarts. Het helpt om erover te praten.


Voorbeeldzinnen om je grens aan te geven

- ‘Ik vind het niet fijn wat je zegt/vraagt’

- ‘Ik ben daar nog niet helemaal klaar voor’

- ‘Dat wil ik pas als we elkaar echt goed kennen’

- ‘Ik weet het niet zo goed, ik moet er even over nadenken’

- ‘Dat ik geen foto’s van mijzelf wil sturen, betekent niet dat ik je niet vertrouw. Ik voel me er zelf gewoon niet fijn bij.’

- ‘Ik vind het vervelend dat je steeds vraagt om naaktfoto’s. Ik wil dat niet sturen’

- ‘Ik vind het leuker om gewoon te praten in plaats van om naaktfoto’s te sturen’

- ‘Als je me echt leuk vindt dan zou je mijn keuze accepteren’

- (als diegene blijft aandringen): ‘Wil je alsjeblieft ophouden met vragen om naaktfoto’s? Als je blijft vragen dan blok ik je’