Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Online benaderd voor seks

Iemand die ik online heb ontmoet wil met mij afspreken voor seks

Je bent aan het chatten met iemand die je online hebt ontmoet. Wanneer deze persoon plotseling seksuele opmerkingen maakt, om naaktafbeeldingen vraagt of zelf stuurt, of met jou wil afspreken voor seks, dan kan dat best spannend zijn!
 

Maar mag dat?
Op het internet kan iemand zich anders voordoen. Wanneer een meerderjarige (>18 jaar) via het internet contact legt met een minderjarige (<16 jaar), met de intentie om af te spreken voor seks, dan noemen we dat ook wel grooming. Dat mag niet en dat is strafbaar.
 

Hoe weet je nu of de persoon met wie je chat te vertrouwen is?

 • Check altijd de social media van de persoon waar je mee chat. Bekijk dan de vriendenlijst of de volgers van die persoon. Als ze niet te vinden zijn op social media, als ze heel weinig vrienden/volgers hebben, is er een kans dat diegene een groomer is.
 • Stel de persoon veel vragen om te checken wie het is. Als hij/zij heel vaag en oppervlakkig antwoord, kan het een groomer zijn. Bijvoorbeeld als iemand weinig over zichzelf wil vertellen of als je denkt dat wat diegene vertelt niet waar is
   
 • Als je een profielfoto van diegene hebt, kun je deze profielfoto zoeken op het internet. Dit kun je doen met Google Images. Als je deze afbeelding online vindt met een andere naam erbij, dan heb je waarschijnlijk te maken met iemand die zich anders voordoet dan hij/zij in het echt is.
   
 • Een groomer zal steeds meer informatie van je willen hebben. Als het contact een tijdje aan de gang is, zal hij vragen of je een (naakt)afbeelding kunt sturen of de webcam aan wilt zetten.
   
 • Een groomer zal zorgen dat jij hem/haar vertrouwt. Ze zullen bijvoorbeeld doen alsof ze dezelfde hobby’s hebben als jij, en zullen zeggen dat jij hen kunt vertrouwen.
   
 • Soms vertellen groomers hun echte leeftijd, maar het kan ook voorkomen dat ze doen alsof ze net zo oud zijn als jij.


 

Heb jij een vermoeden dat de persoon waarmee je chat een groomer is? 

 

Hier zijn vier dingen die jij kunt doen: 
 

 1. Praat erover
  Mischien durf je het niet te vertellen, maar neem iemand in vertrouwen en praat erover. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt.
   
 2. Blokkeer en controleer je privacy-instellingen
  Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen. Zorg er ook voor dat je de privacy-instellingen van je sociale media aanpast, zodat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Bekijk onze handleidingen om te kijken hoe je dit het beste kunt doen.
   
 3. Rapporteer/Meld het
  Meld diegene bij het platform waarop jullie contact hebben, zoals Instagram of Snapchat door het account te rapporteren. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnen gekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie of het account verwijderen. Bekijk onze handleidingen om te kijken hoe je dit het beste kunt doen. Je kunt het profiel ook bij ons melden, wij nemen dan contact met het social mediaplatform voor je op.
   
 4. Doe aangifte
  Als jij minderjarig bent (jonger dan 16), en degene die met jou wil afspreken voor seks ouder is meerderjarig (ouder dan 18), dan valt dat mogelijk onder grooming. Daar kun je aangifte van doen. Je kunt ook alleen een melding maken. Bel eerst het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Je kunt de aangifte of melding het beste samen met een volwassene doen die jij vertrouwt. Soms is het ook mogelijk om een 3D-aangifte te doen. Dit houdt in dat je op het bureau digitaal contact hebt met een medewerker die op een centrale locatie de aangifte opneemt. Zie hier waar de 3D-aangifteloketten zijn gevestigd en neem contact op voor de mogelijkheden via 0900-8844. 

  Wanneer je naar de politie gaat kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen. Denk daarbij aan:
  • Meerdere screenshots van de nepprofielen.
  • Berichtjes die uit jouw naam zijn verstuurd (inclusief datum en tijd waarop deze zijn verstuurd). Maak hier meerdere screenshots van, en een schermfilmpje als dat mogelijk is.
  • Zoveel mogelijk informatie over de persoon die het online heeft gezet (als je dat weet), zoals naam, woonplaats, leeftijd, mailadres, facebookpagina, telefoonnummer, adres.