Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Hoe herken ik een groomer?

Een groomer is een meerderjarig persoon (>18 jaar) die online een minderjarige (<16) (online) benadert met als uiteindelijk doel om af te spreken voor seksuele handelingen. Ze doen dat op stiekeme wijze. Het zijn dus eigenlijk digitale kinderlokkers. Hoe weet je of je met een groomer te maken hebt?

 

Let op: Hieronder staat waaraan je een groomer kunt herkennen. Als je een paar dingen herkent en twijfelt, praat er dan over met je ouders, een vriend/vriendin of volwassene die je vertrouwt. Klik hier voor meer informatie over wat je moet doen als je met een groomer te maken hebt.

 

 1. Websites
  Een groomer zit vaak op dezelfde social media of apps die ook populair zijn bij kinderen of jongeren. Vaak legt een groomer het eerste contact.
 2. Aandacht
  Een groomer zal belangstelling voor je tonen. Hij geeft je veel aandacht en deelt jouw interesses en hobby’s. Hij/zij doet alsof hij/zij je helemaal begrijpt. Vaak doen groomers ook alsof ze ongeveer dezelfde leeftijd als jij hebben.
 3. Vertrouwen
  De groomer probeert zo veel mogelijk je vertrouwen te winnen. Hij/zij zegt dat je alles met hem/haar kan delen! Hij wil het liefst zo veel mogelijk persoonlijk informatie van je weten, zoals adres en telefoonnummer. Langzaam vraagt hij ook naar je diepste geheimen of om een afbeelding van jezelf te sturen. Wanneer je zegt dat je dat liever niet deelt probeert de groomer je te overtuigen om het toch te doen en zegt dat je hem kunt vertrouwen. Door veel met elkaar te delen bouw je een band met de groomer op. Het kan zelfs zijn dat je verliefd op hem/haar wordt! Dat is niet gek, daar is hij vaak op uit.
 4. Seks
  Een groomer zal op een gegeven moment beginnen over seks. Het kan zijn dat ze een sexy afbeelding van je willen, of dat ze vragen naar hoeveel ervaring jij hebt met seks. ‘Heb jij het al eens gedaan’ of ‘Ben je weleens nat/stijf?’.
 5. Afspreken
  Een groomer zal voorstellen om een keer af te spreken, het liefst op een rustige plek. Bijvoorbeeld net buiten de stad of in een rustig park of speeltuin. Wanneer jij twijfelt of voorstelt om op een openbare plek af te spreken, zal een groomer je proberen over te halen toch op de plek af te spreken die hij/zij voorstelt. Een groomer wil graag de controle houden.
 6. Isolatie
  Soms kan een groomer er voor zorgen dat jij niet meer aan iemand anders durft te vertellen wat je mee maakt. Hierdoor denk jij misschien dat je nergens naar toe kunt. Ze zullen je misschien overtuigen om het geheim te houden. Maar zolang het geheim blijft, kan deze persoon jou onder druk (blijven) zetten. Daarom is het altijd beter om aan iemand die je goed kent, zoals je ouders/vriend/vriendin te vertellen waar je mee bezig bent. Zeker als je van plan bent om met iemand af te spreken die je niet in het echt kent. Iemand anders kan soms met een andere blik naar de situatie kijken en beoordelen of het veilig is. 
   

Denk je dat jij te maken hebt met een groomer? Kijk dan hier wat je kunt doen.