Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Online benaderd voor seks

Anoniem: Hij weet dat ik 16 ben en toch laat hij zijn geslachtdeel zien en wil een sexdate met mij….. hij weet waar ik woon.

Internet is leuk en biedt veel mogelijkheden. Helaas zitten er, net als in real life, ook mensen met verkeerde bedoelingen op internet. Mensen die jou lastig vallen en je vragen je uit te kleden achter de webcam of met je willen afspreken om seks met je te hebben. Dit laatste wordt ook wel ‘grooming’ genoemd. Dat kan heel vervelend zijn!

Wat is grooming?

Wanneer een volwassen persoon jou via internet benadert en wilt afspreken om seks met jou te hebben als je onder de 16 jaar oud bent, dan heet dat grooming. Bekijk hier ons filmpje over grooming:

Hoe kun je het voorkomen?

Zorg ervoor dat onbekenden jou geen berichten kunnen sturen. Per website of applicatie kun je je instellingen daarop aanpassen. Lees onze handleidingen om jouw instellingen te controleren. Door deze instellingen aan te passen kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen. Zo kun je niet meer lastig gevallen worden door een onbekende!

Controleer wanneer je een vriendschapsverzoek ontvangt, of je diegene ook echt kent. Dat doe je zo:

  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres dezelfde als van degene die jij inderdaad kent?
  • Controleer wat voor vrienden hij of zij heeft. Heeft hij of zij veel gezamenlijke vrienden dan is dat een goed teken. Wanneer iemand alleen maar jonge meisjes als ‘vriend’ heeft toegevoegd dan is het maar de vraag waarom hij of zij jou wil toevoegen.
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe jullie conrector heet.

Toch mis gegaan? Dit kun je doen…

Ben je online lastig gevallen en stelt iemand jou vervelende vragen? Dit kun je doen:

Praat erover…
Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Zo zorg je ervoor dat je er niet in je eentje mee blijft zitten. Misschien kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Praat dan met een volwassene. Het liefst je ouders, maar als dat echt niet kan of lukt, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Denk aan je mentor, je voetbaltrainer of je tante.

Blokkeer en verwijder…
Blokkeer diegene direct en verwijder hem of haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat diegene opnieuw berichten naar je kan sturen. Kijk bij onze handleidingen om te lezen hoe je dat kunt doen.

Meld het…
Neem contact op met de site waar je bent benaderd voor seks. Vaak vind je onderaan een site een kopje ‘help’, ‘contact’ of ‘abuse’. Klik daarop en meld diegene bij de site. Op social media zoals Facebook is er vaak een knop waarmee je een bericht of profiel kunt rapporteren, zie daarvoor ook de handleidingen. Laat in je melding weten wat er is gebeurd. Ben je jonger dan 18? Laat ook dat weten.

Aangifte…
Als je jonger dan 16 bent en iemand probeert je in te palmen om in real life seks met je te hebben, dan is dat strafbaar. Dat heet ‘grooming’. Je kunt naar de politie in jouw woonplaats gaan en vraag naar de afdeling ‘zeden’. Daar krijg je eerst een ‘intake gesprek’. Tijdens dat gesprek hoor je of je aangifte kunt doen en wat dat voor jou betekent.
Als je naar de politie gaat, neem dan het volgende mee:

Zoveel mogelijk bewijs, zoals…

  • printjes van chatgesprekken, smsjes, whatsappgesprekken of e-mails waaruit blijkt dat diegene met jou wil afspreken om seks met je te hebben
  • informatie over degene die jou dit heeft gevraagd. Denk aan naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en nickname

Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene mee die jij vertrouwt. Zo zorg je ervoor dat jouw situatie sneller serieus wordt genomen. Je kunt het beste je ouders meenemen maar als dat lastig voor je is, neem dan een andere volwassene mee.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag (anoniem) bij ons door het meldformulier in te vullen. Ook kun je van maandag tot en met vrijdag anoniem met ons chatten. De openingstijden zie je door op de chatknop te drukken. Je krijgt dan advies wat jij in jouw situatie het beste kunt doen.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl