Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Bedreigd of gechanteerd met foto of video

11 jarige jongen:  Een vriend van mij zn webcam is gehackt. Nu moet hij 20euro betalen anders komt het online. 

Stel, je hebt op een chatsite je webcam aangedaan en tijdens het chatten heb je je kleren uitgetrokken. Nu blijkt diegene het te hebben opgenomen en wil hij of zij veel geld van jou….
Of je hebt een naaktfoto van jezelf naar iemand gestuurd en diegene dreigt het nu door te sturen naar je familie en vrienden..
Dat kan heel vervelend zijn! Je bent in elk geval niet de enige die dit heeft meegemaakt. Wij krijgen vaak meldingen van kinderen hierover.

Hoe kun je het voorkomen?

Wil je een foto naar iemand sturen? Of wil je chatten met iemand en daarbij je webcam gebruiken? Let op de volgende dingen:

Zorg ervoor dat je elkaar goed vertrouwt. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s als iemand jou dat vraagt.

Wanneer je je webcam aan doet tijdens het chatten, dan kan de ander dat opnemen zonder dat je dat doorhebt.

Iemand die je via internet hebt ontmoet, kan heel iemand anders zijn! Ook al lijkt iemand aardig en betrouwbaar..het kan in werkelijkheid heel iemand anders dan hij of zij zegt.

Zorg ervoor dat alleen bekenden van jou berichten naar je kunnen sturen. Per website of app kun je je instellingen daarop aanpassen. Lees daarom samen met jouw ouders onze handleidingen. Door deze instellingen aan te passen kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen.

Wanneer iemand op internet vrienden met jou wil worden, controleer dan of je diegene ook buiten internet om kent. Ook al speel je al dagen lang een spelletje met elkaar, iemand kan zich heel anders voordoen. Voeg daarom alleen mensen toe die je ook buiten internet kent. Hoe je dat doet? Lees samen met je ouders deze tips:

  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres dezelfde als van degene die jij denkt dat het is?
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe jullie gymleraar heet.
  • Zorg ervoor dat je je chats bewaart. In veel chatprogramma’s kun je ervoor kiezen om je chats te bewaren. Neem de instellingen van het chatprogramma dat jij gebruikt samen met je ouders door. Lees daarom samen onze handleidingen.

Toch mis gegaan? Praat erover!

Praat erover met je ouders. Als het echt niet lukt of kan, neem dan een andere volwassene in vertrouwen. Bijvoorbeeld jouw leraar, begeleider of misschien wel oom of tante.

Ga niet in op de bedreigingen en doe niet wat hij of zij jou vraagt te doen. Wanneer iemand jou vraagt om geld over te maken…doe dit niet! Dan kan het erger worden. Lees samen met je ouders hieronder wat je wel kunt doen.

  • Blokkeer diegene overal en verwijder hem of haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem of haar kunt ontvangen.
  • Ga samen met je ouders naar de politie in jouw woonplaats en vraag daar een intakegesprek aan met iemand van de afdeling zeden. Neem zoveel mogelijk bewijs mee. Denk daarbij aan:
  • Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of whatsapp berichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
  • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, nickname, rekeningnummer.

Zoek je eigen naam via Google en stel een Google Alert in om te kijken of de foto of video ergens op internet staat. Wanneer de foto of video ergens online staat, neem dan eerst een screenshot met de URL in beeld. Hier vind je informatie hoe je een screenshot kunt maken. Neem daarna zo snel mogelijk contact op met die website. Vertel hoe oud je bent en dat je geen toestemming voor de plaatsing ervan hebt gegeven.

Zoek ook naar de afbeelding als je zelf de foto nog hebt waarmee je gechanteerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld met Tineye. Druk op het pijltje naast de zoekbalk en voeg daar de foto toe die je wilt zoeken. Vind je de foto ergens, doe dan hetzelfde als hierboven staat beschreven.

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag bij ons door het meldformulier in te vullen. Wanneer jij je mailadres achterlaat, sturen wij je zo snel mogelijk een antwoord.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl