Ga naar: Home | Kinderen | Jongeren | Opvoeders

Online lastig gevallen voor seks

10 jarig meisje: hij vroeg of ik naakt voor de webcam wou staan en hij woont in Zeeland hij is 25 en ik ben 10.

Internet is leuk! Je kunt er veel dingen doen. Helaas zitten ook mensen met verkeerde bedoelingen op internet. Mensen die jou lastig vallen en je vragen je uit te kleden achter de webcam. Dit wordt ook wel ‘grooming’ genoemd. Dat kan heel vervelend zijn! Dit gebeurt veel, je bent dus zeker niet de enige die dit heeft meegemaakt.

Wat is grooming?

Wanneer een volwassen persoon jou via internet benadert en seks met jou wil hebben, dan heet dat grooming. Bekijk hier ons filmpje over grooming:

Hoe kun je het voorkomen?

Zorg ervoor dat alleen bekenden van jou berichten naar je kunnen sturen. Per website of applicatie kun je je instellingen daarop aanpassen. Lees onze handleidingen om jouw instelling veilig te maken. Deze vind je hier.

Neem de instellingen samen met je ouders door zodat je zo min mogelijk risico loopt. Door deze instellingen aan te passen kunnen alleen mensen die jij hebt toegevoegd jou berichten sturen.

Wanneer iemand op internet vrienden met jou wil worden, controleer dan of je diegene ook buiten internet om kent. Ook al speel je al dagen lang een spelletje met elkaar, iemand kan zich heel anders voordoen. Voeg daarom alleen mensen toe die je ook buiten internet kent. Hoe je dat doet? Lees deze tips:

  • Controleer het e-mailadres van degene die jou een vriendschapsverzoek stuurt. Is het e-mailadres dezelfde als van degene die jij denkt dat het is?
  • Controleer wat voor vrienden hij of zij heeft. Hebben jullie veel gezamenlijke vrienden dan is dat een goed teken. Wanneer iemand alleen maar jonge meisjes als ‘vriend’ heeft, dan is het maar de vraag waarom hij of zij jou wil toevoegen.
  • Stel een vraag waarmee je kunt controleren of je diegene kent. Als hij of zij zegt dat jullie bij elkaar op school zitten, vraag dan bijvoorbeeld hoe jullie gymleraar heet.
  • Zorg ervoor dat je je chats bewaart. In veel chatprogramma’s kun je ervoor kiezen om je chats te bewaren. Neem de instellingen van het chatprogramma dat jij gebruikt samen met je ouders door. Lees daarom onze handleidingen.

Toch mis gegaan? Praat erover!

Praat erover met je ouders. Maar, als dat niet kan of lukt, vertel het dan aan een andere volwassene die jij vertrouwt. Denk bijvoorbeeld aan je leraar, trainer of misschien je tante of oom. Doe samen met deze volwassene het volgende:

  • Blokkeer diegene direct en verwijder hem of haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat diegene opnieuw berichten naar je kan sturen.
  • Meld het bij de site waar je bent benaderd voor seks. Vaak vind je onderaan de website een kopje ‘help’, ‘contact’ of ‘abuse’. Klik daarop en meld diegene bij de site. Laat in je melding weten wat er is gebeurd en dat jij door diegene bent benaderd voor seks. Hopelijk kan de site wat doen tegen deze persoon. Misschien hebben ze wel meer klachten over hem of haar gekregen.

Als je jonger dan 16 bent en iemand probeert je in te palmen om seks met je te hebben, dan is dat strafbaar. Dat heet ‘grooming’ en dat is strafbaar. Je kunt samen met je ouders naar de politie in jouw woonplaats gaan. Vraag daar om een intake gesprek met iemand van de afdeling zeden . Als je naar de politie gaat, kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen zoals…

  • printjes van chatgesprekken, smsjes, whatsappgesprekken of e-mails waaruit blijkt dat diegene met jou wil afspreken om seks met je te hebben
  • informatie over degene die jou dit heeft gevraagd. Denk aan naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en nickname)

Advies van ons?

Heb jij hiermee te maken en wil je advies van ons? Dat kan..! Meld het 24 uur per dag door het meldformulier in te vullen.

Disclaimer | Contact | Privacy | Sitemap | © Helpwanted.nl