Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Naaktafbeelding online

Mijn naaktafbeelding staat op een website

 

Je komt erachter dat jouw naaktafbeelding op een website staat. Dit wordt ook wel ongewenste sexting genoemd. Wat ontzettend naar! 

 

Vijf dingen die jij nu kunt doen:

 

 1. Praat erover
  Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt.
   
 2. Laten verwijderen
  Neem contact op met de site waar de afbeeldingen staan. Op veel websites vind je boven- of onderaan een link naar ‘abuse’, ‘contact’ of ‘help’. Vertel in je melding dat jij op die afbeelding te zien bent, je geen toestemming hebt gegeven om deze afbeelding op internet te zetten en dat je graag wilt dat zij deze verwijderen. Vermeld bij de melding waar de afbeeldingen precies staan, bijvoorbeeld aan de hand van een URL-link of een screenshot. Ben je jonger dan 18? Laat dit dan ook weten. Lees ook onze uitgebreide informatiepagina over het verwijderen van online content.
   
 3. Verzamel bewijs
  Maak meerdere screenshots van de foto of het filmpje. Zorg er voor dat je de URL van de website in beeld hebt en de datum en tijd. Maak ook screenshots van gesprekken waaruit blijkt wie het erop heeft gezet. Naast screenshots kun je het beste ook een filmpje maken van de website of van relevante gesprekken.
   
 4. Aangifte
  Wanneer iemand een afbeelding van jou online zet die mogelijk schadelijk kan zijn voor jou en/of je imago, kan dit onder ‘smaad’ of de verspreiding van 'wraakporno' vallen. Dat geldt voor alle leeftijden. Je kunt daar aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook alleen melding maken, zodat de politie op de hoogte is. Je kunt het beste eerst naar het algemene nummer van de politie vinden, en vragen naar de afdeling Zeden. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844. Als jij minderjarig bent, is het handig om samen met een volwassene die jij vertrouwt contact op te nemen met de politie.

  Soms is het ook mogelijk om een 3D-aangifte te doen. Dit houdt in dat je op het bureau digitaal contact hebt met een medewerker die op een centrale locatie de aangifte opneemt. Zie hier waar de 3D-aangifteloketten zijn gevestigd en neem contact op voor de mogelijkheden via 0900-8844. 
   
 5. Zoek jezelf
  Zoek jouw naam regelmatig via een zoekmachine op, bijvoorbeeld Google. Wanneer jouw foto ook op een andere website staat, maak dan screenshots. Daarna kun je contact opnemen met de site om het te laten verwijderen. Op onze website staan voorbeelden van e-mails die je daarvoor kunt gebruiken. Je kunt ook een Google Alert instellen, je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website wordt genoemd. Met Google Images kun je de afbeelding zoeken en krijg je te zien of de afbeelding op andere plekken is te vinden. Je kunt ook de browserextensie ‘Who Stole My Pictures’ downloaden voor Google Chrome of Firefox. Zij zoeken dan bij allerlei verschillende zoekmachines naar de afbeelding online.