Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Naaktafbeelding verspreid

Mijn naaktafbeelding is doorgestuurd naar mijn volgers/contacten

Dit wordt ongewenste sexting genoemd. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend. Iemands naaktafbeelding doorsturen is fout en in veel gevallen ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

Zes dingen die jij nu kunt doen: 

 1. Praat erover
  Misschien durf je het niet te vertellen, maar neem iemand in vertrouwen en praat erover. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt.
   
 2. Vragen om te verwijderen
  Neem contact op met de mensen waar je van weet dat zij deze afbeeldingen ontvangen hebben, en vraag ze of deze willen verwijderen. Geef daarbij aan dat dit tegen jouw wil is verspreid.
   
 3. Meld het
  Bij veel apps kun je een profiel of een afbeelding melden of rapporteren. Kijk bij onze handleidingen hoe je dit het beste kunt doen. Als je geen reactie krijgt, kun je ook contact met ons hierover opnemen. Wij hebben met veel social media goed contact en kunnen op die manier ook proberen profielen of afbeeldingen te laten verwijderen.
   
 4. Verzamel bewijs
  Maak meerdere screenshots van gesprekken waaruit blijkt dat de afbeeldingen verspreid zijn. Zorg er voor dat de datum en tijd in beeld zijn. Maak ook screenshots van gesprekken waaruit blijkt wie het erop heeft gezet. Naast screenshots kun je het beste ook een filmpje maken van relevante gesprekken door een opname te maken van je telefoon of computer. Kijk in onze handleiding voor het verzamelen van bewijs voor meer tips.
   
 5. Aangifte
  Wanneer iemand zonder jouw toestemming een naaktfoto van jou online zet, kan dit onder ‘smaad’ of de verspreiding van 'wraakporno' vallen. Dat betekent dat jouw imago wordt geschaad doordat de afbeelding op internet staat. Je kunt daar aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook alleen melding maken. Dan is de politie op de hoogte. Je kunt het beste eerst naar het algemene nummer van de politie vinden, vraag dan naar de afdeling Zeden. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844. Als jij minderjarig bent, is het handig om samen met een volwassene die jij vertrouwt contact op te nemen met de politie.

  Soms is het ook mogelijk om een 3D-aangifte te doen. Dit houdt in dat je op het bureau digitaal contact hebt met een medewerker die op een centrale locatie de aangifte opneemt. Zie hier waar de 3D-aangifteloketten zijn gevestigd en neem contact op voor de mogelijkheden via 0900-8844. 
   
 6. Zoek jezelf
  Zoek jouw naam regelmatig via een zoekmachine op, bijvoorbeeld Google. Wanneer jouw afbeelding ook op een andere website staat, maak dan screenshots. Daarna kun je contact opnemen met de site om het te laten verwijderen. Op onze website staan voorbeelden van e-mails die je daarvoor kunt gebruiken. Je kunt ook een Google Alert instellen, je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website wordt genoemd. Met Google Images kun je de afbeelding zoeken en krijg je te zien of de afbeelding op andere plekken is te vinden. Je kunt ook de browserextensie ‘Who Stole My Pictures’ downloaden voor Google Chrome of Firefox. Zij zoeken dan bij allerlei verschillende zoekmachines naar de afbeelding online.