Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Nepaccount

Er is een nepaccount van mij aangemaakt

 

Als iemand een nepprofiel maakt onder jouw naam kan dat heel vervelend zijn! Zeker als diegene namens jou vervelende dingen post.

 

Drie dingen die jij nu kunt doen:
 

 1. Rapporteren
  Wanneer iemand een nepprofiel van jou heeft aangemaakt, kan je dat het beste bij de websites zelf rapporteren. Maak eerst een aantal screenshots van de nepprofielen. Voor sommige websites moet je een scan van je identiteitsbewijs meesturen, zodat je kunt bewijzen dat het inderdaad om een nepprofiel gaat. Maak dan wel je BSN-nummer (persoonsnummer) zwart om identiteitsfraude te voorkomen of gebruik de KopieID-app. om een veilige kopie op te sturen. In onze handleidingen vind je informatie hoe je een nepprofiel kunt rapporteren.
   
 2. Aangifte

  Als iemand onder jouw naam vervelende berichten of afbeeldingen op internet verspreidt die jou en/of jouw imago beschadigen dan valt dat mogelijk onder 'smaad' of 'wraakporno'. Daar kun je aangifte van doen. Bel eerst het algemene nummer van de politie (0900-8844). en vraag naar de afdeling die over identiteitsfraude gaat. Als jij minderjarig bent, kun je dit het beste samen met een volwassene die jij vertrouwt doen.

  Wanneer je naar de politie gaat kun je het beste zoveel mogelijk bewijs meenemen. Denk daarbij aan:
  • Meerdere screenshots van de nepprofielen.
  • Berichtjes die uit jouw naam zijn verstuurd (inclusief datum en tijd waarop deze zijn verstuurd). Maak hier meerdere screenshots van, en een schermfilmpje als dat mogelijk is.
  • Zoveel mogelijk informatie over de persoon die het online heeft gezet (als je dat weet), zoals: naam, woonplaats, leeftijd, mailadres, facebookpagina, telefoonnummer, adres.

  Soms is het ook mogelijk om een 3D-aangifte te doen. Dit houdt in dat je op het bureau digitaal contact hebt met een medewerker die op een centrale locatie de aangifte opneemt. Zie hier waar de 3D-aangifteloketten zijn gevestigd en neem contact op voor de mogelijkheden via 0900-8844. 
   
 3. Zoek jezelf
  Zoek jouw naam regelmatig via een zoekmachine op, bijvoorbeeld Google. Wanneer jouw afbeelding ook op een andere website staat, maak dan screenshots. Daarna kun je contact opnemen met de site om het te laten verwijderen. Op onze website staan voorbeelden van e-mails die je daarvoor kunt gebruiken. Je kunt ook een Google Alert instellen, je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website wordt genoemd. Met Google Images kun je de afbeelding zoeken en krijg je te zien of de afbeelding op andere plekken is te vinden. Je kunt ook de browserextensie ‘Who Stole My Pictures’ downloaden voor Firefox. Zij zoeken dan bij allerlei verschillende zoekmachines naar de afbeelding online.