Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Q&A met een zedenrechercheur

Ben jij benieuwd doe aangifte doen in z'n werk gaat? Lees hieronder onze Q&A met een zedenrechercheur! 


 

Let op! De volgende vragen gaan over het proces bij de politie als je te maken hebt gehad met online seksueel misbruik. We hebben het dan over de ongewenste verspreiding van naaktfoto’s/video’s, bedreiging/afpersing met naaktafbeeldingen, nepprofielen en grooming (online kinderlokken). Heb je iets anders meegemaakt? Dan gelden de antwoorden op deze vragen voor jou misschien niet. Bel het algemene nummer (0900-8844) van de politie voor je vragen.


 

 1. Er is mij iets overkomen op het gebied van online seksueel misbruik. Kan ik hier een melding van maken of aangifte doen?
  Ja, je kan altijd een melding maken van online seksueel misbruik, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie. Bij een aangifte verzoek je de politie onderzoek te doen naar de situatie. Besef je wel dat het proces van aangifte doen niet altijd de beste weg is en niet altijd een oplossing vormt. Het allerbelangrijkste is dat jij op zo’n manier geholpen wordt dat je op de best mogelijke manier verder kunt. Als er sprake is van acute bedreiging of gevaar kan het goed zijn om aangifte te doen. Besef je daarbij wel dat het voor de politie niet altijd mogelijk is om een dader te vinden. Ook wanneer jij nog erg jong bent en er naaktfoto’s of video’s van jou online staan kan het heel belangrijk zijn om aangifte te doen. 
  Het kan ook zijn dat het vooral belangrijk voor je is dat er foto’s of video’s offline worden gehaald. In dat geval kun je ook samen met Helpwanted.nl zorgen dat het materiaal offline wordt gehaald, aangifte doen is dan misschien niet nodig of wenselijk. Het kan altijd zo zijn dat er andere mensen in je omgeving zijn die je beter kunnen helpen, zoals een ouder of een docent.

  In alle gevallen is het belangrijk om goed na te denken of je aangifte wil doen. Kom je hier niet alleen uit? Chat of mail met Helpwanted.nl of bel naar het algemene nummer van de politie: 0900-8844.
   
 2. Hoe start je een aangifte?
  Je kunt het beste bellen met het algemene politie nummer (0900-8844) en daar vragen naar de politie in je woonplaats. Geef aan dat je aangifte wil doen. Als je denkt dat er sprake is van kinderporno (onder de 18 jaar) of seksueel misbruik, vraag dan naar de zedenpolitie.
   
 3. Wat gebeurt er als je naar het politiebureau gaat om aangifte te doen? 
  Bij de balie meld je je verhaal, dat wordt op papier gezet door de medewerkers van de politie. Het kan zijn dat er dan een afspraak wordt gemaakt om de aangifte op te nemen. In dringende gevallen kan het ook zijn dat de politie gelijk met je in gesprek wil. De politie zal vervolgens eerst checken of er sprake is van een strafbaar feit. Als dat het geval is kan de politie beslissen om over te gaan op aangifte doen.
   
 4. Moet je iemand meenemen naar het bureau om aangifte te doen?
  Het hoeft niet, maar het mag wel. Het kan prettig zijn om ondersteuning te krijgen van bijvoorbeeld je ouders of een vriend/vriendin, maar als je dat niet ziet zitten mag je ook alleen naar het bureau komen om aangifte te doen.
   
 5. Wat doet de politie vervolgens met de aangifte?
  Wat de politie precies doet met je aangifte, verschilt per geval. Indien nodig en indien mogelijk start de politie een onderzoek, waarbij wordt onderzocht wat er precies gebeurd is. Ze zullen kijken naar de noodzaak van een onderzoek, als er bijvoorbeeld direct gevaar is is de kans groter dat er een onderzoek wordt gestart. Ook moet het wel mogelijk zijn om een onderzoek te starten, met andere woorden: is het strafbaar, en is daar genoeg bewijs voor te vinden? Als de politie tijdens het onderzoek genoeg bewijsmateriaal vindt van het strafbare feit, kan het gebeuren dat de zaak uiteindelijk moet ‘voorkomen’. Hier bepaalt uiteindelijk een rechter of de dader een straf moet krijgen, en welke dit moet zijn. 
   
 6. Kan je ook anoniem aangifte doen?
  In zeer uitzonderlijke gevallen kun je anoniem aangifte doen, maar in het geval van online seksueel misbruik is dit meestal niet mogelijk. Je kan de politie wel vragen je adresgegevens niet in de aangifte op te nemen. 
   
 7. Op welke manier word je nog betrokken in het proces na aangifte doen?
  In principe word je op de hoogte gehouden nadat je aangifte hebt gedaan. Gebeurt dit niet, bel dan vooral zelf naar het bureau om te vragen hoe het ervoor staat.
   
 8. Worden ouders automatisch op de hoogte gebracht?
  Als je 13 jaar of ouder bent is er de mogelijkheid om je ouders niet te betrekken bij het doen van aangifte. In de meeste gevallen is het wel het belangrijkste om je ouders op de hoogte te brengen. Het kan heel lastig zijn om het aan je ouders te vertellen, maar het is heel belangrijk dat je er niet alleen voor staat. Ook aangifte doen is een lastig proces, en het is fijn als iemand je daarbij kan helpen. Als het vertellen aan je ouders echt voor vervelende gevolgen kan zorgen kan de politie een uitzondering maken.
   
 9. Zit er een verjaringstermijn op aangifte doen?
  Op online seksueel misbruik (het doorsturen van naaktfoto’s/videos’, bedreiging/afpersing met naaktvideo’s, online kinderlokken, nepprofielen et cetera) zit geen verjaringstermijn.