Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Sextortion

Iemand dreigt mijn naaktafbeelding door te sturen/online te zetten

Dit wordt sextortion genoemd of chantage of afpersing met een seksueel getinte afbeelding. Je bent niet de enige die dit meemaakt, maar het is wel heel vervelend. Sextortion is fout en ook strafbaar. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet jouw schuld is.

Zeven dingen die jij nu kunt doen:

 1. Praat erover
  Misschien durf je het niet te vertellen, maar het beste wat je kunt doen is iemand in vertrouwen nemen en erover praten. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Ben je jonger dan 18? Neem dan een volwassene in vertrouwen. Het liefst je ouders, maar als dat niet kan of lukt, bespreek het dan met een andere volwassene die jij vertrouwt, bijvoorbeeld je oudere zus, tante of de moeder van een vriendin.
   
 2. Ga er niet op in
  Ga niet in op de bedreigingen en doe NIET wat hij of zij jou vraagt te doen. Als je geld overmaakt dan kan hij/zij het alsnog verder verspreiden. Meestal verspreiden zij de afbeelding uiteindelijk helemaal niet. Als ze namelijk eenmaal de afbeeldingen hebben verspreid, hebben ze niets meer om jou mee te chanteren. Stuur ook niet nog meer afbeeldingen van jezelf, als daar om wordt gevraagd.
   
 3. Blokkeer en verwijder
  Blokkeer diegene overal en verwijder hem/haar uit je contactenlijst. Zo voorkom je dat je nog berichten van hem/haar kunt ontvangen. Het komt vaak voor dat degene die jou probeert te bedreigen op andere manieren ook contact met je probeert te zoeken. Zorg er daarom voor dat je de instellingen van je sociale media aanpast, zodat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk bij onze handleidingen hoe je dit het beste kunt doen.
   
 4. Meld het
  Meld diegene bij de website waar het contact is ontstaan. Misschien zijn er al meer klachten over diegene binnen gekomen en kunnen zij informatie doorgeven aan de politie. Kijk bij onze handleidingen hoe je dit het beste kunt doen.
   
 5. Zoek jezelf op internet
  Stel een Google Alert in. Je ontvangt dan een berichtje wanneer jouw naam op een website verschijnt. In onze Google-Handleiding vind je hoe dit moet. Als je de afbeelding zelf hebt, kun je via Google Images kijken of de afbeelding ergens op het internet staat. Dit doe je door de afbeelding te slepen naar https://images.google.com

  Staat jouw foto al ergens op het internet? Kijk dan op deze pagina.
   
 6. Naar de politie
  Iemand bedreigen of chanteren is strafbaar. Daar kun je aangifte van doen. De dader kan een straf krijgen. Je kunt ook alleen melding maken. Dan is de politie op de hoogte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (0900-8844) en vraag naar de afdeling Zeden. Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk daarbij aan:

  • Chatgesprekken, smsjes, mailtjes of appberichten waaruit blijkt dat iemand jou bedreigt of chanteert.
  • Zoveel mogelijk informatie over degene die jou bedreigt of chanteert: Naam, leeftijd, e-mailadres, woonplaats, nickname, social media profiel.
  • Neem meerdere screenshots van dezelfde gesprekken. Maak ook een schermfilmpje op je telefoon en scroll tijdens dit filmpje langzaam door je gesprek, om zo het hele gesprek te tonen. Bij sommige telefoon (onder andere Samsung en Huawei) zit er automatisch een ‘screenrecorder’ op je telefoon, bij andere telefoons kun je hier een app voor downloaden. 

  Soms is het ook mogelijk om een 3D-aangifte te doen. Dit houdt in dat je op het bureau digitaal contact hebt met een medewerker die op een centrale locatie de aangifte opneemt. Zie hier waar de 3D-aangifteloketten zijn gevestigd en neem contact op voor de mogelijkheden via 0900-8844. 
   
 7. Melden bij de bank
  Wanneer je geld hebt overgemaakt via een bank of ander geldtransactiebedrijf, kun je dit melden. In sommige gevallen kun je nog je geld terugkrijgen. Bekijk onze handleiding voor het melden van financiële sextortion bij banken en geldtransactiebedrijven.