Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Theatertour Shame On You

Helpwanted.nl in samenwerking met Theatergroep PlayBack

 

Hoe voelt het als je naaktfoto op social media rondgaat of online staat? Hoe kan je iemand ondersteunen die dit meemaakt? Wat doe je als je een naaktfoto toegestuurd krijgt? En hoe zorg je samen voor een online veiliger klimaat? Hierover presenteert Helpwanted.nl in samenwerking met Theatergroep PlayBack een scholen-theatertour. Sexting, sextortion en grooming komt veel voor onder jongeren, maar veel jongeren en opvoeders schrikken ervan en weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. 

 

De interactieve theatervoorstelling Shame on you bestaat uit een voorstelling en een nagesprek. De leerlingen worden meegenomen in wat er gebeurt als je naaktfoto online komt te staan. Na de voorstelling gaan de leerlingen in gesprek met de acteurs, en een ervaren gesprekleider. 

 

Shame on you

 

De interactieve theater voorstelling “Shame on you” vertelt het verhaal van Aya en Feico. Feico (15 j) en Aya (14 j) hebben verkering en flirten online heel wat af. Op een avond laat Feico tijdens een feest van een klasgenoot, dronken, aan zijn vrienden een foto van Aya zien waarop ze een ontbloot bovenlijf heeft. Hij is trots op hoe mooi Aya is. “Ze heeft the beauty and the brains” roept hij terwijl zijn telefoon rond gaat en al zijn vrienden Aya haar naakte lichaam bekijken. Eén van de vrienden, Paultje, maakt een screenshot die hij zichzelf snel toestuurt en vervolgens online deelt met nog meer vrienden. 

 

Aya ontvangt een storm aan nare berichten. Ze zou een slet en een hoer zijn. De foto van haar lichaam wordt meer dan 5000x gedeeld. De liefde tussen Feico en Aya houdt geen stand. Aya durft niet meer naar school. Alleen haar beste vriendin Donna is er nog om haar te helpen. Hoe kan Aya haar leven weer oppakken? Wat kunnen haar schoolgenoten doen online als ze de naaktfoto van Aya ontvangen? En welke woorden bieden steun als je zo iets meemaakt? In het nagesprek met de leerlingen wordt het onderwerp van meerdere kanten belicht. 

 

Wilt u meer informatie over de tour of wilt u een school aanmelden? Mailt u dan met [email protected]

 

Doelgroepen:

  • Jongeren van 12-15 jaar van het voortgezet onderwijs.
  • Ouders van jongeren in de leeftijd van 12-15 jaar.

 

Doelstellingen:

De doelstellingen van het evenement zijn :

  • Kennis en bewustzijn vergroten onder scholieren en hun ouders over online veiligheid en online seksueel misbruik;
  • Jongeren handvatten bieden om beter beschermd het internet op te gaan, en bewust maken van de leuke en minder leuke kanten van het internet.
  • Ouders handvatten bieden om met hun kinderen te praten over online veiligheid;
  • Jongeren en ouders met elkaar en met professionals in gesprek laten gaan over online veiligheid;
  • Het bestaan van Helpwanted.nl onder de aandacht brengen van jongeren en hun ouders.

 

Partners:

Dit evenement wordt in samenwerking met de volgende partners georganiseerd :