Je kunt bij ons advies krijgen over

online verspreide naaktbeelden

• als iemand je online seksueel benadert 

afpersing met naaktbeelden  

• alle andere vormen van online seksueel misbruik van jongeren (<26 jr).

Hoe voorkom ik dat mijn naaktfoto wordt verspreid?

Sexting is het versturen van naaktfoto’s, naaktvideo’s of spannende berichtjes via je telefoon. Met sexting zelf is niets mis. Het kan leuk of spannend zijn om aan sexting te doen, bijvoorbeeld met je vriendje of vriendinnetje. Het lastige aan sexting is echter dat naaktfoto’s heel makkelijk verspreid kunnen worden en dat grote gevolgen kan hebben. 

 

Of je wel of niet aan sexting wil doen, is je eigen keus. Als je het wel doet, kun je hier lezen hoe je het zo veilig mogelijk doet. 


 

  1. Zorg ervoor dat je elkaar goed vertrouwt. Stuur dus niet zomaar naar iemand foto’s. Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders. Stuur dus alleen foto’s naar iemand die je goed vertrouwt en al langere tijd kent.
  2. Maak voordat je elkaar foto’s stuurt goede afspraken. Maak duidelijk dat de foto’s tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd. Je kunt ook afspreken dat je allebei de foto na een tijdje weer verwijderd. Sommige apps kunnen foto’s automatisch verwijderen nadat ze zijn bekeken, zoals Snapchat of de Secret Chat functie van Telegram. Bedenk wel dat het voor de ontvanger nog steeds mogelijk is om een screenshot te maken of met een andere camera een foto te maken van het toestel. Dit is dus nog steeds niet 100% veilig.
  3. Let goed op via welk medium je je foto verstuurt. Sommige apps maken automatisch een back-up van foto’s en berichten, bijvoorbeeld via Google Photos of iCloud. Zorg dat jij en degene waar je de foto naar stuurt allebei deze back-up uitgeschakeld hebben of anders de foto niet alleen van hun telefoon, maar ook in deze cloud verwijderen.