Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Hoe voorkom ik dat mijn naaktafbeelding wordt verspreid?

Sexting is het versturen van naaktfoto’s, naaktvideo’s of spannende berichtjes via je telefoon. Met sexting zelf is niets mis. Het kan leuk of spannend zijn om aan sexting te doen, bijvoorbeeld met je vriendje of vriendinnetje. Het lastige aan sexting is echter dat naaktafbeeldingen heel makkelijk verspreid kunnen worden en dat grote gevolgen kan hebben. 

 

Of je wel of niet aan sexting wil doen, is je eigen keus. Als je het wel doet, kun je hier lezen hoe je het zo veilig mogelijk doet. 

 

Wanneer je naaktbeelden alsnog gedeeld worden na het volgen van onze adviezen, betekent dit niet dat dit jouw schuld is. Als slachtoffer is het nooit jouw schuld, het is altijd de schuld van de dader, en nooit van het slachtoffer.

 

  1. Zorg ervoor dat je elkaar goed vertrouwt. Stuur dus niet zomaar naar iemand afbeeldingen. Bedenk daarbij dat iemand die je via internet kent, zich voor kan doen als iemand anders. Stuur dus alleen afbeeldingen naar iemand die je goed vertrouwt en al langere tijd kent.
  2. Maak voordat je elkaar afbeeldingen stuurt goede afspraken. Maak duidelijk dat de afbeeldingen tussen jullie blijven en niet aan anderen worden getoond of doorgestuurd. Je kunt ook afspreken dat je allebei de afbeelding na een tijdje weer verwijderd. Sommige apps kunnen afbeeldingen automatisch verwijderen nadat ze zijn bekeken, zoals Snapchat of de Secret Chat functie van Telegram. Bedenk wel dat het voor de ontvanger nog steeds mogelijk is om een screenshot te maken of met een andere camera een afbeelding te maken van het toestel. Dit is dus nog steeds niet 100% veilig.
  3. Let goed op via welk medium je je afbeelding verstuurt. Sommige apps maken automatisch een back-up van afbeeldingen en berichten, bijvoorbeeld via Google Photos of iCloud. Zorg dat jij en degene waar je de afbeelding naar stuurt allebei deze back-up uitgeschakeld hebben of anders de afbeelding niet alleen van hun telefoon, maar ook in deze cloud verwijderen.
  4. Zorg dat je zo onherkenbaar mogelijk bent. Hoe minder er in beeld is, hoe minder jij te herkennen bent. Zorg dat je gezicht niet in beeld is, dat je achtergrond niet te herkennen is, dat littekens of tattoeages uit beeld zijn en dat je geen herkenbare kleding of accessoires ziet. Bekijk ook eens dit filmpje van Emma Wortelboer over hoe je een onherkenbare naaktfoto stuurt. Let wel op: ook een onherkenbare foto kan verspreid worden en aan jou gekoppeld worden.