Handleiding YouTube

Handleiding YouTube

Hieronder wordt uitgelegd hoe je een privacyklacht kunt indienen, video's rapporteert, wat je kunt doen als je account is gehackt, en hoe je profielen en misbruik kunt melden aan YouTube. Ook vind je hier informatie voor ouders en over YoutTube Kids.

Privacyklacht indienen op YouTube

Als op YouTube zonder jouw toestemming persoonlijke informatie van jou gedeeld wordt, kun je een privacyklacht indienen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een foto waar jij op staat, als jouw volledige naam bekend gemaakt wordt of als jouw contactgegevens op YouTube gezet zijn. Door een privacyklacht in te dienen bij YouTube kun je dit laten verwijderen.

Video laten verwijderen

Wanneer je een video wilt laten verwijderen, kun je het beste direct contact opnemen met YouTube, via dit veiligheidscentrum. Dit kun je ook doen als je zelf geen YouTube-account hebt.

Om de video te melden moet je een aantal vragen beantwoorden.

  1. Ga naar de bovengenoemde link.

  2. Klik op “doorgaan”, daarna op “ik wil nog steeds een privacyklacht indienen”.

  3. Neem eerst contact op met de uploader (dat is degene die het filmpje geplaatst heeft) voordat je een klacht indient. Klik op “doorgaan” indien de video daarna nog niet weggehaald is.

  4. Klik op “Ik heb de communityrichtlijnen gelezen”, daarna op “doorgaan”.

  5. Dan kun je kiezen uit twee opties:

6. Vul het meldformulier vervolgens zo volledig mogelijk in.

Video rapporteren

  1. Klik onder het filmpje op de drie puntjes “••• ” en dan op “Melden”. Je moet wel een Google account hebben (bijvoorbeeld van Gmail). Je kunt dit gemakkelijk aanmaken op www.gmail.com.

  2. Je kunt vervolgens kiezen uit verschillende opties:

  1. Geef vervolgens via het keuzemenu aan om wat voor soort probleem het gaat. Vaak kun je nog aanvullende informatie toevoegen.

  2. Voeg eventueel aanvullende informatie toe.

  3. 5. Klik op “verzenden”.

Profiel waar jouw identiteit gebruikt wordt rapporteren

Op YouTube kun je een profiel rapporteren waarmee iemand zich als jou voordoet. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar https://support.google.com/youtube/contact/impersonation?hl=nl.

  2. Vul het meldformulier volledig in.

  3. Om te bewijzen dat het inderdaad om een nepprofiel gaat waarin iemand zich als jou voordoet moet je een scan of foto van je identiteitsbewijs bijvoegen. Voeg deze scan toe door op de knop “Bladeren…” te klikken.

  4. Klik daarna op de knop “Verzenden”.

Account gehackt

Wanneer je YouTube-account is gehackt, kun je hier lezen wat je kunt doen: Je vindt er ook tips over hoe je je account beter kunt beveiligen.

Misbruik melden

Wanneer je misbruik wil melden, kun je dat ook via dit formulier van YouTube doen.

Selecteer het probleem dat je wil melden en volg de instructies.

Extra informatie voor ouders

Op deze pagina lees je meer over hoe YouTube werkt en hoe ze werkt aan bijvoorbeeld veiligheid. YouTube heeft ook een pagina voor ouders geschreven, waar je meer informatie over YouTube kunt lezen.

Je kunt op YouTube ook ouderlijk toezicht instellen. Als dit ouderlijk toezicht wordt toegevoegd aan het account van je kind, dan kan je kind alleen de beperkte modus gebruiken. Met deze modus kun je de niet-gezinsvriendelijke content op YouTube wegfilteren. Goed om te weten is dat wanneer kinderen dertien jaar zijn, zij er voor kunnen kiezen om hun eigen account zelf te beheren. Dan kun je geen toezicht meer houden op het account van je kind.

YouTube Kids
YouTube Kids is een veilige YouTube omgeving voor kinderen. YouTube Kids omvat populaire kindervideo’s en is veilig en makkelijk te gebruiken voor kinderen. YouTube Kids moet worden ingesteld voordat je kind het kan gebruiken.

Het instellen van YouTube Kids werkt via Google Family Link. Via Family Link kun je het volgende doen:

  1. Een instelling voor het contentniveau kiezen.

  2. Toestaan dat je kind de zoekfunctie in YouTube Kids gebruikt.

  3. De blokkering van video's opheffen.

Vond je deze pagina behulpzaam?