Ouders, verzorgers, hulpverleners en onderwijs

Wanneer een kind naar je toekomt voor hulp bij een online probleem, of als je je zorgen maakt om iemand, is het belangrijk dat je ondersteunend reageert en handelt. Hier vind je informatie en adviezen over (praten over) online grensoverschrijdend gedrag en kinderen.

Signalen herkennen van (mogelijk) online grensoverschrijdend gedrag

Online grensoverschrijdend gedrag kan grote nadelige gevolgen hebben voor degene die het meemaakt.

Help, mijn kind heeft te maken met online grensoverschrijdend gedrag

Wanneer je kind naar je toekomt met een probleem met online grensoverschrijdend gedrag, kan het zijn dat je niet goed weet hoe je moet reageren.

Heftige foto's en video's in de appgroep van je kind

Steeds vaker zitten kinderen in groepsapps waar heftig of schokkend beeldmateriaal wordt gedeeld. Het kan gaan om gewelddadige video’s, maar ook om afbeeldingen van seksueel kindermisbruik (kinderporno).

Praten over online seksualiteit met je kinderen

Praten met je kind over online veiligheid en seksualiteit kan voor veel ouders en opvoeders lastig of ongemakkelijk zijn.

Workshop aanvragen

Helpwanted verzorgt workshops en lezingen voor ouders, docenten en professionals. Dit kan tijdens ouderavonden, studiedagen, of op congressen.

Voorlichtingsvideo om sexting-misbruik te bespreken

Sexting-misbruik is het doorsturen van een seksuele foto of video zonder toestemming van de persoon die staat afgebeeld. Daders worden nog weinig aangesproken op hun (illegale) gedrag, en victim blaming komt nog te vaak voor.

Scholen-theatertour 'Shame On You'

Theatergroep Playback heeft in samenwerking met Helpwanted een scholen-theatertour ontwikkeld. Sexting, sextortion en grooming komt veel voor onder jongeren, maar de meeste jongeren en opvoeders weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan en schrikken hiervan.

Wat kun je doen als school wanneer er naaktbeelden circuleren op jouw school?

Steeds vaker wordt heftig of schokkend materiaal gedeeld in groepsapps van school. Het kan gaan om gewelddadige video’s, afbeeldingen of GIFjes, maar ook om naaktfoto’s/video’s of afbeeldingen van seksueel kindermisbruik.

Stappenplan sexting-misbruik voor scholen

Gaat er ongewenst een naaktfoto rond op school?

Leerlingen met ons laten chatten?

Wil je jouw leerlingen met iemand van Helpwanted laten chatten? Of samen als klas met ons in gesprek?

Praten over internetgebruik met je kind

Hoe kun je het gesprek aangaan met je kind over het gebruiken van internet en social media? Wat voor afspraken maak je?

Lespakket voor docenten 'Sexting'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over sexting, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Lespakket voor docenten 'Grooming'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over grooming, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Lespakket voor docenten 'Sextortion'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over sextortion, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Vond je deze pagina behulpzaam?