Ouders, verzorgers, hulpverleners en onderwijs

Wanneer een kind naar je toekomt voor hulp bij een online probleem, of als je je zorgen maakt om iemand, is het belangrijk dat je ondersteunend reageert en handelt. Hier vind je informatie en adviezen over (praten over) online grensoverschrijdend gedrag en kinderen.

Signalen herkennen van (mogelijk) online grensoverschrijdend gedrag

Online grensoverschrijdend gedrag kan grote nadelige gevolgen hebben voor degene die het meemaakt.

Help, mijn kind heeft te maken met online grensoverschrijdend gedrag

Wanneer je kind naar je toekomt met een probleem met online grensoverschrijdend gedrag, kan het zijn dat je niet goed weet hoe je moet reageren.

Ongewenste foto's en video's in de appgroep van je kind

Steeds vaker zitten kinderen in groepsapps waar heftig of schokkend beeldmateriaal wordt gedeeld. Het kan gaan om gewelddadige video’s, maar ook om afbeeldingen van seksueel kindermisbruik (kinderporno).

Praten over online seksualiteit met je kinderen

Praten met je kind over online veiligheid en seksualiteit kan voor veel ouders en opvoeders lastig of ongemakkelijk zijn.

Voorlichtingsvideo om sexting-misbruik te bespreken

Sexting-misbruik is het doorsturen van een seksuele foto of video zonder toestemming van de persoon die staat afgebeeld. Daders worden nog weinig aangesproken op hun (illegale) gedrag, en victim blaming komt nog te vaak voor.

Scholen-theatertour 'Shame On You'

Theatergroep Playback heeft in samenwerking met Helpwanted een scholen-theatertour ontwikkeld. Sexting, sextortion en grooming komt veel voor onder jongeren, maar de meeste jongeren en opvoeders weten niet goed hoe ze ermee om moeten gaan en schrikken hiervan.

Wat kun je als school doen tegen de verspreiding van naaktbeelden?

Steeds vaker wordt heftig, schokkend en soms zelfs strafbaar materiaal gedeeld in groepsapps van school. Of tussen leerlingen in 1-op-1-chats. Het kan gaan om naaktfoto’s/video’s of afbeeldingen van seksueel kindermisbruik, maar ook om bijvoorbeeld gewelddadige afbeeldingen of GIFjes.

Stappenplan sexting-misbruik voor scholen

Heeft iemand ongewenst een naaktfoto rondgestuurd op school? Hier vind je welke stappen je dan als school kunt nemen.

Leerlingen met ons laten chatten?

Wil je jouw leerlingen met iemand van Helpwanted laten chatten? Of samen als klas met ons in gesprek?

Praten over internetgebruik met je kind

Hoe kun je het gesprek aangaan met je kind over het gebruiken van internet en social media? Wat voor afspraken maak je?

Lespakket voor docenten 'Sexting'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over sexting, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Lespakket voor docenten 'Grooming'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over grooming, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Lespakket voor docenten 'Sextortion'

In dit lespakket voor de onderbouw voortgezet onderwijs vind je algemene informatie en adviezen over sextortion, met ondersteunende opdrachten en casussen.

Lespakket Online weerbaarheid

Weten wat je in het leven fijn of niet fijn vindt en wel of niet wilt, en in staat zijn om daar woorden aan te geven, is een belangrijke vaardigheid in de ontwikkeling van je autonomie. Dat geldt ook voor de online wereld. Het lespakket Online weerbaarheid is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers.

Hoe zorg ik voor positieve online game-ervaringen voor mijn kind?

Videogames zijn al lange tijd een bron van plezier voor veel mensen wereldwijd. Door het online aspect is de game-ervaring enorm uitgebreid. Hoe krijg je als opvoeder grip op de online game-interacties van je kind? En hoe kun je bijdragen aan positieve online-game ervaringen?

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met ons.

We zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur, op zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Je kunt ons ook bellen op 020 – 261 52 75.