Maak je je zorgen:

 

• over online verspreide naaktbeelden?

• omdat iemand je online seksueel benadert?

• omdat je wordt afgeperst met naaktbeelden?

• over iets anders?

Maak financiele sextortion bespreekbaar

Helpwanted.nl heeft onderzoek gedaan naar financiële afpersing met naaktfoto’s onder jongens tot en met 26 jaar omdat Helpwanted.nl jaarlijks veel meldingen ontvangt van jongens die, vaker dan meisjes, worden afgeperst voor geld. 
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland en financieel ondersteund door Stichting Achmea Slachtofferhulp en Samenleving

 

Ondanks dat we bij Helpwanted.nl en Slachtofferhulp Nederland (SHN) dagelijks contact hebben met jongens die slachtoffer zijn geworden van sextortion was er veel onduidelijk over het proces van de afpersing. Zo wilden we graag weten op welk platform jongens het meest worden afgeperst, of ze dader kennen, over gaan tot het betalen van het afpersbedrag en of ze hulp hebben gezocht. 

Maar liefst 200 jongens die zijn afgeperst met naaktbeelden hebben meegewerkt aan het onderzoek door het invullen van een online vragenlijst en 4 jongens hebben hun verhaal gedeeld in een interview. Hierdoor hebben wij veel van de vragen die wij hadden kunnen beantwoorden. Zo blijken jongens kwetsbaar te zijn voor online seksueel misbruik door het gebruik van meerdere socialmedia platformen. Is Omegle hét platform waarop de meeste jongens zijn afgeperst. Het gemiddelde afpersbedrag waarmee jongens werden afgeperst is 548,50 euro en meer dan een derde van de jongens betaalt de dader het afpersbedrag. 

Daarnaast blijken gevoelens van schaamte, schuld en angst ervoor te zorgen dat 43% van de ondervraagde jongens het misbruik niet bespreekbaar maakt. Slechts 2,5% van de jongens deelt met. 

Alle uitkomsten van het onderzoek zijn hier te lezen en voor de snelle lezer is er ook een beknopte samenvatting

Het erkennen van slachtofferschap bij deze misdaad en het bespreekbaar maken van online seksueel geweld is een belangrijke stap in de hulpverlening voor slachtoffers van online seksueel misbruik. 

Ben jij slachtoffer van sextortion? Lees hier wat je kunt doen. 

Is jouw kind slachtoffer geworden van sextortion ? Lees hier hoe je jouw kind kan bijstaan en hoe je online seksueel misbruik bespreekbaar maakt.