Onderzoek

Helpwanted doet onderzoek naar verschillende onderwerpen. Zo leren we meer over wat er speelt online, en wat er nodig is. Meer informatie over deze onderzoeken vind je hier.

Sexting-misbruik: focus meer op pleger

Om inzicht te krijgen in de motieven van jonge plegers is vanuit Helpwanted een afstudeeronderzoek gedaan naar plegerschap van sexting-misbruik. De resultaten betreffen 40 jongeren tussen de 16 en 25 jaar die aangaven beeldmateriaal ongewenst te hebben doorgestuurd.

Kwart Nederlanders online lastiggevallen

Bijna een kwart van de Nederlanders boven de twaalf jaar (22%) wordt online lastiggevallen. Daarvan geeft een kwart aan de persoon die hem of haar lastigvalt, meermaals per week op te merken. De persoon die lastigvalt is vooral online ontmoet (33%). Dit blijkt uit onderzoek van Helpwanted. 

Onderzoek naar dickpics

Eén op de vijf meisjes en vrouwen boven de 12 jaar heeft wel eens een dickpic ontvangen, vaak meermaals en het merendeel van onbekenden. 76% van de ontvangers, zowel vrouwen als mannen, ervaart ‘walging’ bij het krijgen hiervan, terwijl 86% van de verzenders juist hoopt seksuele opwinding te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek van Helpwanted, onderdeel van Offlimits.

Onderzoek naar sextortion

Jaarlijks ontvangt Helpwanted veel meldingen van jongens die worden afgeperst met naaktfoto’s (sextortion). Dit overkomt jongens vaker dan meisjes. Helpwanted deed onderzoek naar sextortion onder jongens tot en met 26 jaar*.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.