Ik ontvang ongewild foto's en video's

Het kan erg vervelend zijn als je een heftige foto/video ontvangt, zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Dit kan een seksuele foto of video zijn, of beelden van extreem geweld of racisme. Soms zie je een ongepaste foto/video doordat je (per ongeluk) op een linkje hebt geklikt. Of doordat deze in een groepsapp wordt doorgestuurd.

Het stopt bij jou!

Misschien ben je hiervan geschrokken. Misschien vind je het niet oké dat iemand dit zonder toestemming (door)stuurt naar jou. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om in het bezit te zijn van zulke heftige beelden. Het stopt bij jou!

5 dingen die jij kunt doen

 1. Praat erover
  Neem iemand in vertrouwen. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Als je jonger dan achttien bent, praat er dan over met een volwassene die je vertrouwt.

 2. Stuur de foto/video niet door, maar verwijder hem
  Verwijder de foto/video volledig van je telefoon, computer en tablet. Het kan strafbaar zijn om deze in je bezit te hebben. Zeker als het een seksuele foto/video is van een minderjarige. Het is belangrijk dat jij zo’n foto/video niet doorstuurt.

 3. Meld en rapporteer
  Meld de ongepaste foto/video bij het platform waar deze online staat. Rapporteer de persoon en/of het account die hem publiceert. Hoe dat werkt op social media, dat lees je in deze handleidingen. Hoe meer mensen zo’n heftige foto/video melden en rapporteren, hoe groter de kans dat er iets tegen gedaan wordt.

 4. Wijzig je privacy-instellingen
  Zorg ervoor dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen via sociale media. Bij veel apps kun je instellen dat alleen vrienden jou berichten kunnen sturen. Bij Instagram en sommige andere platforms komen berichten van vreemden niet direct in je inbox, maar staan ze bij ‘berichtverzoeken’. Je kunt dan kiezen of de afzender jou een bericht mag sturen, of niet. Op de pagina over je privacy-instellingen wijzigen, lees je meer.

 5. Open het bericht niet
  Als een onbekende jou aan een grote Telegram-, Instagram- of WhatsApp-groep toevoegt, klik dan niet op de linkjes die erin gedeeld worden. Open ook geen linkjes die onbekenden in een een-op-een-chat naar je sturen. Deze linkjes leiden vaak naar heftige foto’s/video’s. Of naar neppe websites waar je opgelicht kunt worden.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.