Hoe zorg ik voor positieve online game-ervaringen voor mijn kind?

Videogames zijn al lang een bron van plezier voor mensen wereldwijd. Ze bieden entertainment, educatie en mogelijkheden tot sociaal contact. Door het online aspect is de game-ervaring enorm uitgebreid. Tegenwoordig bevatten games elementen zoals in-game aankopen, abonnementen en multiplayer-opties.

Voordelen van gamen

De meerderheid van de gamers heeft positieve ervaringen. Bovendien kunnen games voordelen bieden in het offline leven. Ze stimuleren intense, positieve emoties, helpen bij het stellen en bereiken van doelen, het omgaan met teleurstellingen en het ontwikkelen van toewijding. Ze bevorderen ook sociale vaardigheden en teamwork, zelfs in gewelddadige games. Daarnaast kunnen games spelers trainen in het filteren van relevante informatie, wat nuttig kan zijn in dagelijkse taken.

Games kunnen ook steun bieden aan kinderen die gepest worden of zich geïsoleerd voelen. Hier voelen ze zich vrij(er) en kunnen ze ontsnappen aan moeilijke situaties.

Tips en tools

Of jouw kinderen nu spelen voor de lol, om te leren, te verbinden of om fit te worden met een sportspel, ze hebben het recht op positieve en plezierige online game-ervaringen. Als ouder/opvoeder zijn er verschillende tools en stappen om het gamen beter te begrijpen en te beheren, waaronder wat kinderen spelen, met wie ze spelen, hoe lang ze spelen en hoeveel ze mogen uitgeven.

  1. Check de PEGI-beoordeling van games
    Net als de Kijkwijzer, geeft PEGI (Pan European Game Information) leeftijdsadvies en informatie over wat er in een game zit, zoals in-game aankopen, grof taalgebruik, geweld, enge inhoud, drugs, seks of discriminatie.

    PEGI kan je helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen bij de aanschaf van videogames, ongeacht het apparaat waarop ze worden gespeeld. Deze informatie is toegankelijk via de PEGI-website of via de PEGI-app en is beschikbaar in verschillende talen.

    Alle grotere videogames en platforms hebben PEGI-classificaties als integraal onderdeel van hun ouderlijke toezicht systemen. Bekijk samen met je kind de PEGI-beoordelingen van games en bespreek welke wel/niet geschikt zijn op basis van hun leeftijd en ontwikkelingsfase.

  2. Stel ouderlijk toezicht in
    Wanneer je een geschikt spel voor je kind hebt gevonden, kun je ouderlijk toezicht instellen. Het is aan te raden dit niet automatisch in te stellen, maar eerst samen met je kind overeenstemming te bereiken over passende regels met betrekking tot ouderlijk toezicht en filtering. Gebruik dit als een startpunt voor gesprekken om regels vast te stellen die het beste voor jullie (en het gezin) werken.

    Tools voor ouderlijk toezicht kunnen nuttig zijn om grip te grijpen op de online games die je kind speelt. Het is beschikbaar op alle soorten apparaten zoals videogamesconsoles en tablets. Je kunt het spel beheren op basis van leeftijdsclassificatie en beschrijvingen, bepalen welke games je geschikt vindt voor je kind, de speeltijd en uitgaven beheren en controleren, en de communicatie van je kind met andere spelers beperken of voorkomen binnen een game.

    Bespreken hoe je omgaat met in-game aankopen is ook belangrijk. Bespreek vragen als: 'Mag je betalen voor een spel of spelelementen? Wat is het limiet? Hoe betaal je? Moet je toestemming vragen voor elke in-game aankoop?' Weet dat games die deze optie bieden, allemaal verschillende manieren hebben van in-game aankopen doen.

    Hier lees je de suggesties van PEGI en de platforms waarop ouderlijk toezicht beschikbaar is.

  3. Speel samen en bespreek online veiligheid
    Speel samen met je kinderen hun favoriete spel, praat over game-ervaringen en vraag naar hun online vrienden. Maak van deze gelegenheid gebruik om uit te leggen waarom bepaalde games (nog) niet geschikt zijn voor hen en bied een alternatief aan. Bespreek met hen privacy, respect en online omgangsvormen, en benadruk dat gedrag dat offline verboden is, online ook niet acceptabel is. Laat hen weten dat ze altijd bij je terechtkunnen met vragen of problemen tijdens het gamen. Neem contact op met Helpwanted bij vragen over grensoverschrijdend gedrag in online games.

    Voorbeeldvragen om het gesprek te starten:

  • 'Kun je vertellen waar de game over gaat?'

  • 'Kun je me laten zien hoe je het speelt?'

  • 'Op welk platform speel je?' 'Waarom dit platform?'

  • 'Speel je ook online met andere gamers?' 'Wie zijn dat?'

  • 'Wat voor leuke dingen maak je daar mee?'

  • 'Wat zijn de minder leuke ervaringen?' 'Hoe ben je daarmee omgegaan?'

  • 'Waarom vind je gamen belangrijk?'

Gezinnen die samen spelen en/of de tijd nemen om het spelen van videogames te bespreken met hun kind, halen het meeste uit de game-ervaring en hebben ook minder discussies over speeltijd.

  1. Geniet van de voordelen
    Er zijn grote voordelen verbonden aan videogames, zoals het verbeteren van motorische vaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, teambuilding, geheugen, aandacht en concentratie, multitasking en sociale vaardigheden.

    Gamen kan ook helpen bij het ontwikkelen van Engelse taalvaardigheden, aangezien veel games in het Engels zijn of worden gespeeld met internationale medespelers. Het stimuleert het doorzettingsvermogen van je kind en kan het zelfvertrouwen vergroten, bijvoorbeeld wanneer ze een nieuw level bereiken.

    Bovendien draagt gamen zelfs bij aan gendergelijkheid. Meiden die videogames spelen, zijn namelijk drie keer meer geneigd om te kiezen voor opleidingen die traditioneel door mannen worden gedomineerd, zoals fysieke wetenschappen, technologie, techniek of wiskunde, in vergelijking met niet-gamende vrouwelijke leeftijdsgenoten.

Wil je meer informatie over gamen en hoe je hier als gezin gezond mee om kan gaan? Bezoek dan ook www.rulethegame.nl

Vond je deze pagina behulpzaam?