Hoe verzamel ik bewijs?

Als je aangifte doet van online grensoverschrijdend gedrag, vraag je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Met het bewijsmateriaal en de informatie die jij geeft doet de politie onderzoek. Neem daarom zoveel mogelijk bewijs mee.

Als je wil dat de politie onderzoek gaat doen naar wat er is gebeurd online, heb je bewijs nodig van de gebeurtenis. Bespreek daarom met de politie welke informatie zij nodig hebben. Het kan dat de politie je adviseert om iemand (nog) niet te blokkeren en rapporteren. Of om de foto/video nog niet offline te laten halen. Dan kan de politie er beter onderzoek naar doen.

Wat is bewijs?

  • Sms’jes/WhatsApp-berichten/chats/e-mailtjes. Bijvoorbeeld van het contact met de dader(s), of waaruit blijkt dat iemand iets van jou online heeft gezet, je bedreigt of afperst. Maak hiervan een schermfilmpje via je telefoon. Bij sommige telefoons (onder andere iPhone, Samsung en Huawei) zit er automatisch een screenrecorder op je telefoon. Bij andere telefoons kun je hier een app voor downloaden. Scroll tijdens het filmen langzaam door je gesprek, om zo het hele gesprek aan de politie te kunnen tonen.

  • Zoveel mogelijk informatie over de dader(s): naam, accountnaam, leeftijd, woonplaats, mailadres, telefoonnummer en adres. Eigenlijk alles wat je van de ander weet of online zichtbaar is.

  • Screenshots en internetadressen (urls) van de sociale-media-profielen waar iets gedeeld is van of over jou. Bijvoorbeeld de adresbalk van de Facebookpagina, en screenshots van de profielpagina’s op Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Skype, etc. Let erop dat data en tijdstippen ook goed te zien zijn in het screenshot.

  • Screenshots en internetadressen (urls) van de websites waar iets gedeeld is van of over jou.

  • Schermafdrukken van de social-media-profielen van de dader(s), via printscreen. Of maak er een foto van.

  • Als het gaat om fraude, oplichting en afpersing, verzamel dan eventueel ook bankafschriften, brieven van incassobureaus, e-mails, aanvragen van abonnementen of een afgesloten lening.

Tip

Meer tips en uitleg vind je onze handleiding over bewijs verzamelen.

Vond je deze pagina behulpzaam?