Hoe verzamel ik bewijs?

Als je aangifte doet van online grensoverschrijdend gedrag, vraag je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Met het bewijsmateriaal en de informatie die jij geeft doet de politie onderzoek. Neem daarom zoveel mogelijk bewijs mee.

Wat is bewijs?

  • Sms’jes/WhatsApp-berichten/chats/e-mailtjes. Bijvoorbeeld van het contact met de dader(s), of waaruit blijkt dat iemand iets van jou online heeft gezet, je bedreigt of afperst. Maak hiervan een schermfilmpje via je telefoon. Bij sommige telefoons (onder andere iPhone, Samsung en Huawei) zit er automatisch een screenrecorder op je telefoon. Bij andere telefoons kun je hier een app voor downloaden. Scroll tijdens het filmen langzaam door je gesprek, om zo het hele gesprek aan de politie te kunnen tonen.

  • Zoveel mogelijk informatie over de dader(s): naam, accountnaam, leeftijd, woonplaats, mailadres, telefoonnummer en adres.

  • Screenshots en internetadressen (urls) van de sociale-media-profielen waar iets gedeeld is van of over jou. Bijvoorbeeld de adresbalk van de Facebookpagina, en screenshots van de profielpagina’s op Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Skype, etc. Let erop dat data en tijdstippen ook te zien zijn in het screenshot.

  • Screenshots en internetadressen (urls) van de websites waar iets gedeeld is van of over jou.

  • Schermafdrukken van de social-media-profielen van de dader(s), via printscreen. Of maak er een foto van.

  • Als het gaat om fraude, oplichting en afpersing, verzamel dan eventueel ook bankafschriften, brieven van incassobureaus, e-mails, aanvragen van abonnementen of een afgesloten lening.

Tip

Meer tips en uitleg over het verzamelen en opslaan van bewijsmateriaal vind je in deze handleiding.

Vond je deze pagina behulpzaam?