Interview met een zedenrechercheur

We hebben een zedenrechercheur geïnterviewd over hoe het werkt als je aangifte wilt gaan doen van online seksueel misbruik.

Hoe doe je dat, aangifte van online seksueel misbruik? Een zedenrechercheur legt het uit.


Ik ben slachtoffer van online seksueel misbruik. Kan ik hier melding van doen, of aangifte?

“Je kunt altijd een melding doen van online seksueel misbruik. Dan stel je de politie op de hoogte van de situatie. Bij een aangifte verzoek je de politie onderzoek te doen naar deze situatie. Denk goed na over of je aangifte wilt doen. Het is niet altijd het beste en niet altijd de oplossing. Het belangrijkste is dat jij geholpen wordt op zo’n manier dat je zo goed mogelijk verder kunt.

Bij acute bedreiging of gevaar is het goed om aangifte te doen. Besef daarbij wel dat het voor de politie niet altijd mogelijk is om een dader te vinden. Als je erg jong bent en er staan naaktfoto’s of video’s van jou online, kan het ook belangrijk zijn om aangifte te doen. Maar misschien wil je vooral dat de foto’s/video’s offline worden gehaald. In dat geval kun je hier samen met Helpwanted voor zorgen.

Soms is er een ouder, of docent, of iemand anders in je omgeving die je beter kan helpen dan de politie. Twijfel je wat je moet doen? Chat met Helpwanted of bel naar het algemene nummer van de politie: 09 00-88 44.

Hoe start ik een aangifte?

“Je kunt het beste bellen met het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en daar vragen naar de politie in je woonplaats. Geef aan dat je aangifte wil doen. Vraag naar de zedenpolitie als je denkt dat er sprake is van kinderporno (onder de achttien jaar) of seksueel misbruik.

Als je de Nederlandse taal niet goed begrijpt, kun je vragen of de aangifte in een andere taal gedaan mag worden. Je kunt ook vragen om een gratis tolk.”

Wat gebeurt er als ik naar het politiebureau ga om aangifte te doen?

“Bij de balie vertel je je verhaal. Dit wordt op papier gezet door de medewerkers van de politie. Soms maakt de politiemedewerker een afspraak met je voor een later gesprek. In dringende gevallen kan de politie direct met je in gesprek willen. De politie kijkt vervolgens of er sprake is van een strafbaar feit. Als dat zo is, kan de politie beslissen om de aangifte op te nemen.”

Moet ik iemand meenemen naar het bureau om aangifte te doen?

“Het hoeft niet, maar het mag wel. Het kan prettig zijn om steun te krijgen van je ouders of een vriend of vriendin. In sommige gevallen mag je een medewerker van Slachtofferhulp Nederland meenemen. Je mag ook alleen naar het bureau komen om aangifte te doen. Ben je jonger dan dertien en doe je aangifte, dan neemt de politie contact op met je ouders of verzorgers. Tenzij de aangifte gaat over jouw ouders of verzorgers.”

Wat doet de politie met de aangifte?

“Als het nodig is, of bij direct gevaar, start de politie een onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Gaat het om een strafbaar feit? En is daar genoeg bewijs voor te vinden? Als de politie tijdens het onderzoek genoeg bewijsmateriaal vindt van het strafbare feit, kan de zaak voorkomen. Een rechter bepaalt dan of de dader een straf moet krijgen, en welke dit moet zijn.”

Kun je ook anoniem aangifte doen?

“In zeer uitzonderlijke gevallen kun je anoniem aangifte doen. In het geval van online seksueel misbruik kan dit meestal niet. Je kunt de politie wel vragen je adresgegevens niet op te nemen in de aangifte.”

Op welke manier blijf ik als slachtoffer betrokken nadat ik aangifte hebt gedaan?

“De politie houdt je op de hoogte van hoe het onderzoek gaat. Maar bel ook gerust zelf naar het bureau om te vragen hoe het ervoor staat.”

Worden mijn ouders automatisch op de hoogte gebracht?

“Als je dertien jaar of ouder bent, kun je ervoor kiezen om je ouders niet te betrekken bij de aangifte. Maar in de meeste gevallen wil de politie je ouders wel op de hoogte brengen. Aangifte doen kost tijd en energie. Het is fijn als iemand je daarbij steunt. Als het vertellen aan je ouders echt vervelende gevolgen heeft, kan de politie een uitzondering maken.”

Zit er een verjaringstermijn op aangifte doen?

“Op online seksueel misbruik zit geen verjaringstermijn. Dit betekent dat je altijd nog aangifte kunt doen. Het maakt niet uit hoe lang geleden het is gebeurd.”

Let op, met online seksueel misbruik wordt hier bedoeld: de ongewenste verspreiding van naaktfoto’s/video’s, bedreiging/afpersing met naaktafbeeldingen, nepprofielen en grooming (online kinderlokken). Heb je iets anders meegemaakt? Dan gelden de antwoorden op deze vragen voor jou misschien niet. Bel het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vraag wat zij in jouw situatie kunnen doen.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met ons.

We zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag van 07.00 uur tot 23.00 uur, op zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Je kunt ons ook bellen op 020 – 261 52 75.