Help, mijn kind heeft te maken met online grensoverschrijdend gedrag

Wanneer je kind naar je toekomt met een probleem met online grensoverschrijdend gedrag, schrik je waarschijnlijk. Het brengt stress met zich mee en ouders en opvoeders voelen zich vaak machteloos. Het is belangrijk dat je ondersteunend reageert en handelt. Dit kan je kind helpen bij het verwerkingsproces.

Hoe kun je nu het beste reageren?

  1. Blijf kalm

    Begrijpelijk dat je in paniek raakt of boos wordt door wat jouw kind meemaakt. Blijf toch kalm. Je kind heeft jou nodig en steunt op jou. Als jij in paniek bent of boos wordt, raakt je kind zelf ook sneller in paniek.

  2. Oordeel niet
    Het is een stap voor je kind om je in vertrouwen te nemen. Zeker als het iets deed waartegen jij al eerder waarschuwde. Kinderen schamen zich vaak over het online grensoverschrijdend gedrag. Door boos te worden of het gedrag van je kind af te keuren, wijs je het kind af. Misschien komt het daardoor een volgende keer nog minder snel naar je toe. Probeer niet te oordelen. Zo voelt je kind ruimte om eerlijk te vertellen.

  3. Stel gerust
    Slachtoffers geven zichzelf vaak de schuld wanneer ze te maken hebben (gehad) met online grensoverschrijdend gedrag. Ze schamen zich bijvoorbeeld dat ze een naaktfoto hebben gestuurd. Of dat ze niet hebben gemerkt dat ze door iemand werden misleid. Mensen die misbruik maken van kinderen op het internet, doen dat op een slinkse manier. Het is nooit de schuld van jouw kind dat er iets naars is gebeurd. De schuld ligt bij de persoon die misbruik maakt van jouw kind.

  4. Zoek samen naar oplossingen
    Slachtoffers hebben vaak het gevoel dat ze geen regie meer hebben over hun (online) leven. Zoek daarom samen met je kind naar oplossingen. Zo geef je je kind een stukje controle terug. Wat heeft jouw kind nodig? Wij kunnen meedenken. Chat met iemand van Helpwanted of bel naar 020–261 52 75.

  5. Blijf je kind steunen

    Sommige kinderen houden lang last van online grensoverschrijdend gedrag. Blijf ook in de periode erna opletten of het goed gaat met je kind. Veranderingen in gedrag, geen zin in school, moeite met concentreren of veranderde eetlust kunnen erop wijzen dat je kind ergens mee zit. Ga dan opnieuw in gesprek. Bekijk samen ook onze anti-pieker tips.

  6. Zoek passende hulp

    Misschien heeft je kind behoefte aan psychologische hulp na online grensoverschrijdend gedrag. De huisarts kan een luisterend oor bieden en je kind doorverwijzen naar passende hulp. Meer informatie staat op de pagina Overige hulpinstanties en handige sites.

Vond je deze pagina behulpzaam?