Online grensoverschrijdend gedrag kan grote nadelige gevolgen hebben voor iemand die dit meemaakt. Online kan de impact net zo groot zijn als offline.
Veel mensen die te maken krijgen met online grensoverschrijdend gedrag durven er niet over te praten. Vanwege schaamte- en schuldgevoelens, of uit angst voor de reacties van anderen. Maar online grensoverschrijdend gedrag is nooit de schuld van het slachtoffer!
Veel mensen vertonen geen signalen maar soms kan iemand zich anders gaan gedragen door online grensoverschrijdend gedrag.
Wees alert als je merkt dat iemand in jouw omgeving:
veel tijd doorbrengt online en/of op de telefoon
het telefoon- of tabletscherm verbergt als iemand in de buurt komt
niet openlijk wil praten over online activiteiten
geprikkeld reageert op berichten
vage verhalen heeft over een nieuwe vriend(-in)
veel tijd online doorbrengt met een nieuwe vriend(-in)
verstrooid is en opgaat in gedachten
vermoeider is dan normaal, en minder of slecht slaapt
angstig of schrikachtig reageert
opeens minder of juist meer eet
opeens boos wordt of moet huilen zonder duidelijke oorzaak
meer thuis is en minder sociaal contact zoekt
klaagt over hoofdpijn, buikpijn, overgeven of andere lichamelijke klachten
afspraken of recente gebeurtenissen vergeet
financiële problemen heeft
minder vertrouwen heeft in anderen
meer drank, drugs en/of medicatie gebruikt dan normaal
verwondingen heeft op het lichaam die mogelijk komen van zelfverwonding. Denk aan brandwonden, snijwonden, krassen, schaafwonden, bijtwonden, krabwonden, haarverlies.
Soms laten mensen die te maken hebben met online grensoverschrijdend gedrag geen ander gedrag zien. Daarom is het goed om altijd met elkaar te blijven praten. Zo weet je wat er in de ander omgaat. Vraag gewoon regelmatig hoe het met iemand gaat.
Probeer je in de ander in te leven en stel open vragen. Let erop dat je niet (per ongeluk) aan victim blaming doet. Lees hier meer over wat dit is. Probeer niet te oordelen.
Soms is het delen van een vervelende ervaring al helpend genoeg. Soms is het fijn om er met een professional over door te praten. Als het slachtoffer er behoefte aan heeft, kun je doorverwijzen naar de huisarts of praktijkondersteuner. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat mensen vrijuit kunnen vertellen, zonder dat anderen dit te weten komen. Als het nodig is, kunnen zij het slachtoffer verder doorverwijzen.
Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten, of met iemand van Centrum Seksueel Geweld. Kijk ook eens op deze pagina voor andere hulporganisaties. Zie je dat iemand online te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en wil je opkomen voor diegene? Lees hier wat je kunt doen.