Hoe check ik met wie ik chat?

Bijna iedereen chat weleens online met een onbekend iemand. Vaak is dat leuk. Maar soms doet iemand zich online voor als iemand anders. Dan gebruikt diegene een nepnaam en een profielfoto van iemand anders. Je chatpartner maakt dan misbruik van jouw vertrouwen.

Geen persoonlijke informatie

Dankzij de anonimiteit van het internet kan iemand je flink voor de gek houden. Dit kan vervelende situaties opleveren. Geef daarom nooit persoonlijke informatie, zoals je achternaam, adres, leeftijd of telefoonnummer aan een onbekende chatpartner. Het wordt dan moeilijker voor diegene om jou (ook) offline lastig te vallen.

Scherm je profiel af

Het is verstandig om voor elk sociaal platform een andere gebruikersnaam te kiezen. Gebruik ook niet je voornaam én achternaam in je profiel. Zo ben je minder makkelijk op andere plekken op het internet te vinden. Check ook de privacy-instellingen van je sociale media. Scherm je profiel goed af. Hoe, dat lees je in deze sociale-media-handleidingen.

5 dingen die je kunt doen

  1. Bekijk het profiel van de persoon met wie je chat
    Zoek je chatpartner op sociale media op. Heeft diegene vrijwel geen vrienden/volgers? Zijn de volgers of vrienden van deze persoon bijna allemaal van één bepaald type (bijvoorbeeld jonge kinderen)? Zijn er maar weinig posts? Dan is er een kans dat deze persoon zich online voordoet als iemand anders.

  2. Stel veel vragen
    Antwoordt je chatpartner vaag en oppervlakkig op je vragen? Vertelt diegene weinig over zichzelf? Of dingen waarvan je denkt dat ze niet waar zijn? Het kan dan zijn dat deze persoon een nepprofiel heeft.

  3. Check de profielfoto
    Als je een profielfoto van je chatpartner hebt, zoek die dan op op het internet. Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is. Kom je de afbeelding tegen met een andere naam erbij? Dan heb je waarschijnlijk te maken met iemand die zich voordoet als iemand anders.

    Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Download deze voor Firefox, Chrome en Opera. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

  4. Eerst videobellen
    Stel voor om (eerst met kleding aan) te videobellen, zodat je kunt zien met wie je online contact hebt. Vraag tijdens het videobellen of de ander een hand wil opsteken of een rondje wil draaien. Zo weet je zeker dat je niet naar een vooraf opgenomen filmpje kijkt.

  5. Luister naar je gevoel
    Deel alleen een (naakt)foto als je het zelf wilt en leuk vindt. Voel je je onder druk gezet, afgeperst of krijg je gewoon een gek gevoel erbij? Doe het dan niet.

Nooit jouw schuld

Ook al heb je gecheckt met wie je chat, dan nog kan iemand misbruik van je proberen te maken. Of online grensoverschrijdend gedrag vertonen. Ook bekenden kunnen dit doen. Dat is niet jouw schuld! Het is altijd de schuld van degene die misbruik van jou maakt.

Vond je deze pagina behulpzaam?