Hoe vertel ik een volwassene dat ik online iets naars heb meegemaakt?

Heeft iemand jouw (naakt)foto doorgestuurd? Of word je daarmee gepest of afgeperst? Vraagt iemand jou online dingen te doen die je niet wilt? Moet je een vervelend geheim bewaren? Het kan helpen om er met een volwassene over te praten.

Niet jouw schuld

Misschien denk je dat je er met niemand over kunt praten. Of dat jij de enige bent die dit meemaakt. Misschien ben je bang straf te krijgen als je erover vertelt. Misschien schaam je je, of denk je dat het je eigen schuld is. Dat is niet zo! Alleen degene die jou online lastigvalt is schuldig. Jij verdient begrip en steun.

Je hoeft het niet alleen op te lossen

Praat erover met een volwassene die jij vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, een oom of tante, oma waar je een goede band mee hebt, oudere zus of broer, docent, vertrouwenspersoon op school, of huisarts. Je kunt ook chatten met iemand van Helpwanted. Doe dit bijvoorbeeld als er niemand in jouw omgeving is bij wie jij je veilig genoeg voelt om het te bespreken en als je hulp nodig hebt.

6 tips voor een gesprek met een volwassene

  1. Kies een goed moment uit
    Zorg dat er genoeg tijd is en weinig afleiding tijdens het gesprek. Het kan helpen om het te vertellen terwijl jullie iets aan het doen zijn. Als je samen in de auto zit, of tijdens het uitlaten van de hond, hoef je elkaar niet steeds aan te kijken. Als er iets op tv is dat hierover gaat, is dat ook een goed moment.

  2. Begin met hoe je je voelt

    Je kunt zeggen dat je het moeilijk vindt om erover te praten. Dat je je schaamt of dat je bang bent voor de reactie. Het is begrijpelijk als je emotioneel bent als je vertelt waar je mee zit. Het kan een opluchting zijn om het uit te spreken. Vertellen hoe je je voelt, helpt de volwassene om jou goed te begrijpen. Daarbij helpt het om voorbeelden te gebruiken. Vertel ook wat je nodig hebt en hoe de ander jou daarbij kan helpen.

  3. Geef de ander tijd om het te verwerken

    Het kan zijn dat de volwassene aan wie je het vertelt schrikt. En dat diegene daardoor eerst bezorgd, verdrietig of boos reageert. Dit is niet zo erg, het gaat als het goed is over. De meeste ouders en opvoeders willen graag dat hun kinderen eerlijk zijn. Als hun emoties wat gezakt zijn, zijn ze waarschijnlijk blij en trots dat je het hebt verteld.

  4. Wees je bewust van de generatiekloof 

    Voor volwassenen kan de online wereld van kinderen/jongeren soms moeilijk te begrijpen zijn. Je moet daarom misschien uitleggen hoe het werkt. Hun ideeën over online contact of online seksualiteit kunnen ook anders zijn. Dat is oké.

    Als de volwassene die jij in vertrouwen neemt jou de schuld geeft van wat er is gebeurd, is dat niet oké. Ook als diegene boos wordt op jou of jou straf geeft, is het niet oké. Blijft de ander boos en is een gesprek niet mogelijk? Kijk dan of je iemand anders in vertrouwen kunt nemen.

  5. Schrijf het op

    Vind je een gesprek toch te spannend? Schrijf je verhaal dan op. Je kunt een brief, e-mail of een appje sturen. Dan kun je er later altijd nog offline over praten.

  6. Vraag een vriend(-in) om erbij te zijn

    Vraag een vriend(-in) om mee te gaan naar het gesprek. Doe dit als je bang bent voor de reactie van de volwassene.

    Maak je je veel zorgen? Pieker je veel? Hier vind je anti-piekter tips.

Vond je deze pagina behulpzaam?