Praten over internetgebruik met kinderen/jongeren

Als ouder/opvoeder wil je dat je kind zo veilig mogelijk is online, en tegelijkertijd de privacy van je kind respecteren. Welke regels jij met jouw kind afspreekt over het gebruik van internet en social media is aan jou én afhankelijk van de leeftijd van je kind.

14 tips om hiermee om te gaan:

 1. Voorlichting en tools
  Verdiep je in social media, zodat je goed advies kunt geven hierover aan je kind. Begin op jonge leeftijd al met voorlichting zodat kinderen weten waar ze op moeten letten en maak duidelijke afspraken over het internet- en social media gebruik. Bepaal samen met je kind wat (on)veilig internet is. Reik tools aan zodat kinderen weten hoe ze kunnen handelen als ze in onveilige situaties terechtkomen. Geef ook altijd aan dat ze bij jou terecht kunnen. Praat open met je kinderen, toon interesse in hun online wereld en oordeel niet.

 2. Beperkingen en vrijheden
  Houd rekening met de ontwikkelingsfase van jouw kind en bouw het internetgebruik rustig op. Als kinderen nog jong zijn kan het zijn dat je meer regels hebt opgesteld en vaker meekijkt op hun apparaat. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat jonge kinderen eerst alleen maar kunnen sms'en met vrienden en vriendinnen. Blijf de afweging maken om kinderen meer vrijheden te geven naarmate zij ouder worden, passend bij je kind.

 3. De positieve invloed
  Besteed ook genoeg aandacht aan de leuke kanten van het internet en social media. Denk hierbij aan de sociale waarde, educatieve apps, games speciaal voor kinderen en apps waar kinderen hun creativiteit in kwijt kunnen. Vraag aan je kinderen wat zij leuk vinden aan het internet.

 4. Wegwijzer mediawijsheid
  De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips en informatie om kinderen mediawijs op te laten groeien. Daarin komt aandacht voor plezier, veiligheid, het samen doen, een goede inhoud en de juiste balans aan bod.

 5. Online omgangsvormen
  Ga met je kinderen in gesprek over hoe zij zich online gedragen naar anderen toe. Heb het over gewenste omgangsvormen en hoe ze een 'upstander' kunnen worden. In dit gesprek kun je ook uitleggen dat bepaald gedrag online strafbaar kan zijn. Op Mediawijsheid lees je meer over online gewenste omgangsvormen.

 6. Ouderlijk toezicht instellen
  Er bestaan verschillende manieren om ouderlijk toezicht in te stellen. Dit wordt ook gedaan met 'parental control apps'. Zo kun je onder andere apps blokkeren, chats en sms'jes monitoren, schermtijd in de gaten houden en de locatie van je kind volgen. KPN schreef een blog over het instellen van ouderlijk toezicht met handige tips.

 7. Leg de keuze uit
  Als je niet wil dat jouw kind een bepaalde app gebruikt of website bezoekt, leg dan uit waarom zodat je kind de keuze leert begrijpen. Als je kinderen alleen iets verbiedt, leren zij daar niet van en zullen ze sneller geneigd zijn om weer hetzelfde te doen. Of gaan ze het misschien stiekem doen. Wees ook transparant naar kinderen toe als je meekijkt op hun apparaten. Vertel waarom je het belangrijk vindt om mee te kijken.

 8. Heb vertrouwen
  Naast het maken van afspraken met je kind over internetgebruik, is het hebben van vertrouwen in je kind ook belangrijk. Zo kan je kind nieuwe dingen ontdekken, leert het om eigen keuzes te maken en ontwikkeld het zelfvertrouwen. Als jij je kind vertrouwt, dan vertrouwt je kind jou waarschijnlijk ook sneller wanneer er iets vervelends gebeurt online. Probeer hier een balans in te vinden.

 9. Kijk naar een alternatief
  Als je kind graag gebruik wil maken van een bepaalde site of app waar jij niet achter staat, zoek dan naar een alternatief. Je gaat hiermee in op de behoefte waardoor jouw kind zich eerder begrepen voelt en waarschijnlijk minder snel dingen zal doen die niet mogen.

 10. Betaalde apps
  Sommige apps kosten geld om aan te schaffen. In andere apps kan er in de app zelf aankopen gedaan worden, bijvoorbeeld bij online games om nieuwe levels te ontgrendelen of items te kopen. Maak hier duidelijke afspraken over met je kind: wanneer mag je geld uitgeven aan of binnen een app? Als jouw kind gebruikt maakt van een gedeeld apparaat kun je ervoor kiezen om geen betaalmethode toe te voegen. Dan kunnen er geen ongewenste aankopen gedaan worden. Pas ook op voor (betaalde) apps die er veilig uitzien, maar eigenlijk bedoeld zijn om je op te lichten.

 11. What’s Nep spel
  Wil je op een speelse manier meer leren over de online wereld van jouw kind? Speel samen de ‘What’s Nep battle’ om erachter te komen wie de meeste kennis in huis heeft.

 12. Privacy beschermen
  Bescherm zelf ook de privacy van je kind op het internet. Dat houdt in dat je zonder hun toestemming geen persoonlijke informatie en afbeeldingen van je kinderen online plaatst. Bekijk ook het onderzoek over hoe ouders omgaan met de privacy van hun kinderen van VPNgids.

 13. Geef zelf het goede voorbeeld
  Als je bepaalde afspraken hebt gemaakt met je kind over schermtijd, dan helpt het om zelf het goede voorbeeld te geven en je (waar mogelijk) aan dezelfde regels te houden. Evalueer ook eens je eigen internetgebruik en bekijk je privacy-instellingen.

 14. Wanneer het misgaat
  Mocht er iets vervelends gebeurd zijn online, luister dan naar je kind en probeer kalm te blijven. Wij raden het af om de telefoon van je kind af te pakken. Het kan ervoor zorgen dat jouw kind jou de volgende keer niet meer in vertrouwen neemt als er iets gebeurt.

  Bekijk hier meer tips voor als je kind een online probleem heeft.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.