Hoe check ik of mijn foto/video online staat?

Heb je ooit een (naakt)foto/video van jezelf naar iemand gestuurd? Of heeft iemand een (naakt)foto/video van jou gemaakt? Zo kom je erachter of deze ergens online is gezet.

4 dingen die je kunt doen

 1. Zoek contact
  Vraag aan degene die de foto/video van jou heeft of deze online is gezet. Of doorgestuurd naar anderen. Vraag of jouw foto/video verwijderd kan worden. Wijs diegene erop dat het strafbaar is om zonder jou toestemming een foto/video te delen met anderen. Heeft iemand naaktfoto’s of video's van jou en ben je bang dat deze persoon de beelden doorstuurt of online zet? Dan kun je een stopbrief versturen. Hier lees je hoe dat werkt.

 2. Zoek jezelf op internet

  Om te controleren of jouw foto/video op het internet staat, kun je jezelf opzoeken. Er zijn een paar manieren om dit te doen:

  • Google jezelf. Zoek via Google op jouw naam. Staan je gebruikersnaam of woonplaats ook bij je foto/video? Zoek hier dan ook op, in combinatie met je naam. Gebruik dubbele aanhalingstekens (“) om twee zoektermen aan elkaar te verbinden: “Naam Achternaam”, “Naam Woonplaats”, “Naam Gebruikersnaam”.

  • Stel een Google Alert in op jouw naam of gebruikersnaam. In deze Google-handleiding lees je hoe dit moet.

  • Zoek op afbeelding, als je de foto zelf nog hebt. Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is.

  Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Download deze voor Firefox, Chrome en Opera. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

 3. Laat het beeld verwijderen
  Staat jouw foto/video inderdaad online? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek. Hier lees je hoe je dit kunt doen.

 4. Benader Helpwanted
  Heb je contact opgenomen met de website, maar staat de foto/video nog steeds online? Of kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met Helpwanted. We zoeken dan samen naar een oplossing.

Vond je deze pagina behulpzaam?