Hoe laat ik (naakt)foto's en video's verwijderen van het internet?

Het is heel naar als iemand jouw foto of video zonder jouw toestemming op het internet deelt. Dat kan ook strafbaar zijn. Bedenk altijd: het is niet jouw schuld! Hier leggen wij uit hoe je beelden van het internet kunt laten verwijderen.

Het is heel vervelend als je (naakt)foto/video zonder jouw toestemming op het internet staat. Je kunt deze laten verwijderen. Maak wel eerst een screenshot. Dit kan dienen als bewijs.

Sociale media

Veel sociale media staan geen naaktbeelden toe. Worden jouw naaktbeelden toch gedeeld, dan kun je dit rapporteren. Hoe dit moet, lees je in deze sociale-media-handleidingen. Lukt het niet, of krijg je geen reactie? Helpwanted is ‘Trusted Flagger’. Een Trusted Flagger krijgt beelden soms sneller offline. Vraag Helpwanted om hulp via de chat.

Internet

Staan jouw naaktbeelden op het internet zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven? Je kunt een verwijderverzoek indienen. Ook op (porno)websites is het niet toegestaan om naaktbeelden te delen zonder toestemming van degene die erop te zien is. Hieronder lees je hoe je beelden offline kunt krijgen. Lukt het niet? Chat met Helpwanted.

7 dingen die je kunt doen

 1. Zoek de contactgegevens van de website
  Onder- of bovenaan een website staat vaak ‘contact’, ‘help’ of ‘abuse’. Hier vind je een e-mailadres of contactformulier. Je kunt op de website ook zoeken naar ‘remove content’, ‘DMCA’ of ‘copyright infringement’. Vind je geen contactgegevens, zoek dan contact met de webmaster. Deze vind je door op Google een ‘who is’-opdracht uit te voeren. Typ in: ‘whois:’ gevolgd door de website waarvan je de webmaster zoekt. Bijvoorbeeld: ‘whois:www.pornhub.com’. In de resultaten vind je informatie over de domein-eigenaar van de website. Waaronder e-mailadressen waarbij 'abuse', 'contact' of 'help' staat.

  Voor Nederlandse websites (eindigend op .nl) kun je ook gebruik maken van www.sidn.nl. Typ op deze website in de zoekbalk de naam in van de website waar jouw naaktbeelden staan. Klik op het volgende scherm op ‘toon mij de gegevens’. Er opent nu een venster met contactgegevens.

 2. Doe een verwijderverzoek
  Stuur een bericht of e-mail naar de website/webmaster met het verzoek de beelden te verwijderen. Voeg alle links toe die je verwijderd wilt hebben. Je kunt je beroepen op het privacyrecht. Je kunt hiervoor deze voorbeeldbrieven gebruiken.

 3. Verwijder uit de zoekmachine
  Je kunt ook informatie laten verwijderen uit zoekmachines. Dit doe je door een verwijderingsformulier in te vullen.

  • Voor verwijdering van persoonlijke informatie van Google klik je op dit formulier: Google Personal Information Removal. Zie ook deze Google-handleiding.

  • Voor verwijdering van (seksueel) beeldmateriaal zonder toestemming van Google: Google Unwanted & Explicit Information Removal.

  • Voor verwijdering van Yahoo klik je hier.

  • Voor verwijdering van Bing klik je hier.

 4. Rapporteer als outdated Content
  Soms zijn de beelden (tijdelijk) nog te zien via links/thumbnails in een zoekmachine. Deze verdwijnen zodra de zoekmachine zijn resultaten update. Wil je hier niet op wachten? Rapporteer ze dan als ‘outdated content’. Dit doe je via deze formulieren: Google, Yahoo, Bing.

 5. Zoek je naam
  Zoek jezelf om te controleren of je foto/video nog ergens anders op het internet staat. Bijvoorbeeld zo:

  Zoek via Google op jouw naam. Staan je gebruikersnaam of woonplaats ook bij je foto/video? Zoek hier dan ook op, in combinatie met je naam. Gebruik dubbele aanhalingstekens (“) om twee zoektermen met elkaar te verbinden: “Naam Achternaam”, “Naam Woonplaats”, “Naam Gebruikersnaam”.

  Stel een Google Alert in op jouw naam of gebruikersnaam. In deze Google-handleiding lees je hoe dit moet.

  Staat jouw foto/video inderdaad op een website? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek.

 6. Zoek de afbeelding
  Dit heet een ‘reverse image search’. Je uploadt een afbeelding in de zoekbalk van een zoekmachine. Deze zoekt naar plekken op het internet waar de afbeelding te vinden is.

  Deze zoekmachines voeren een reverse image search uit: Google Images, Yandex.ru, TinEye, Bing Images en Baidu. Via de browser-extensies ‘Who stole my pictures’ en ‘Search my Image’ zoek je op al deze zoekmachines tegelijk. Download deze voor Firefox, Chrome en Opera. Gebruik voor deze zoektocht je desktop, niet je mobiel.

  Staat jouw foto/video inderdaad op een website? Neem contact op met de website en doe een verwijderverzoek.

 7. Benader Helpwanted
  Heb je contact opgenomen met de website, maar staat de foto/video nog steeds online? Of lukt je zoektocht niet? Vraag hulp aan Helpwanted.

Tip

Op deze website lees je nog meer over het laten verwijderen van strafbare of ongewilde content op het internet. Hier vind je ook alle informatie over domeinnamen en het misbruik ervan.

Vond je deze pagina behulpzaam?