Wat er ook is gebeurd, je kunt bij ons terecht

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen offline maar ook online een groot maatschappelijk probleem. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Gelukkig valt er vaak wel iets aan te doen. Wij zijn er voor je. Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Of ben jij online andermans' grenzen overgegaan? Neem dan contact met ons op. We bieden praktische hulp, geven persoonlijk advies en tips voor omstanders. Je kunt gratis en anoniem met ons chatten, mailen en bellen.

Wat is er gebeurd?

Klik één of meer woorden aan die passen bij jouw probleem. Dan komen alleen de onderwerpen die hiermee te maken hebben, in beeld. Klik op het onderwerp. Je kunt dan meer lezen of een situatiecheck doen voor persoonlijk advies.

Onderwerp categorieën

Cyberstalking

Iemand volgt en stalkt je via het internet

Nepprofiel

Iemand maakt met je naam, foto/video of andere gegevens een nepprofiel aan op het internet

Cyberpesten

Iemand, of een groep, pest je via het internet

Pesten in online games

Iemand, of een team, pest je in online games of op gamesites

Sextortion

Iemand bedreigt je met het verspreiden van je naaktfoto/video en zet je onder druk om iets te doen wat je niet wilt

Online oplichting en (dating)fraude

Iemand bedriegt je op het internet

Account gehackt

Iemand breekt in in je sociale-media-account, e-mail-account, computer, tablet, of smartphone

Toch liever eerst meer ontdekken? Kijk gerust verder.

Tips en veiligheidsmaatregelen

Onveiligheid online komt door mensen die andermans' grenzen overgaan. Helaas kunnen we dit nooit helemaal voorkomen. Er zijn wel veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om de kans te verkleinen dat iemand online misbruik van je maakt. Je vindt hier ook tips en informatie over wat je kunt doen bij online grensoverschrijdend gedrag.

Naar de politie

Online grensoverschrijdend gedrag kan strafbaar zijn. Je kunt hier een melding van maken of aangifte doen bij de politie. Het is belangrijk om dan zoveel mogelijk bewijs mee te nemen van jouw situatie. Hoe dat allemaal werkt en hoe je bewijs verzamelt, lees je hier.

Ik wil chatten met een medewerker

Onze anonieme chat is maandag t/m zaterdag open van
 07:00 tot 23:00 uur.

Op zondag zijn we open van 11:00 tot 19:00 uur.

Het stopt bij jou

Online grensoverschrijdend gedrag stopt bij jou, door andermans foto's en video's of privé bedoelde informatie niet te verspreiden. En door een ander te steunen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Hier vind je daar tips en adviezen over.

Ouders, verzorgers, hulpverleners en onderwijs

Wanneer een kind naar je toekomt voor hulp bij een online probleem, of als je je zorgen maakt om iemand, is het belangrijk dat je ondersteunend reageert en handelt. Hier vind je informatie en adviezen over (praten over) online grensoverschrijdend gedrag en kinderen.

Onderzoek

Helpwanted doet onderzoek naar verschillende onderwerpen. Zo hebben we onderzoek gedaan naar financiële sextortion onder jongens en naar het verzenden van dickpics. Meer informatie over deze onderzoeken vind je hier.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.