Cyberpesten

Maakt iemand jou steeds belachelijk in een appgroep? Of word je zomaar uitgescholden? Verspreid iemand meerdere keren berichten over jou om jou te kwetsen? Dan heb je te maken met cyberpesten. Het gebeurt veel op sociale media, in messaging apps en multiplayer games. Het is erg vervelend als je dit meemaakt. Onthoud dat je hier niet alleen in staat!

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is het expres online beledigen, lastigvallen, treiteren of bang maken van mensen. Het komt helaas vaak voor, net als pesten in de offline wereld. Een verschil met offline pesten is dat cyberpesten op afstand gebeurt. Het kan 24 uur per dag doorgaan. Je kunt online gepest worden door mensen die je nog nooit hebt ontmoet.

Nergens veilig

Online pesters gaan vaak een stap verder dan in de offline wereld. Dit doen ze omdat ze anoniem kunnen blijven. Als slachtoffer krijg je het gevoel dat je nergens meer veilig bent. Het is moeilijk terug te draaien als iemand iets over jou op internet heeft gedeeld. Anderen kunnen nare berichten, foto’s/video’s en posts over jou bewaren of opnieuw delen.

Verschillende vormen

Er zijn veel vormen van cyberpesten. Je kunt gepest worden door één persoon, of door een hele groep. Soms verspreidt de pester roddels of leugens. Soms gaat het om uitlachen, uitschelden, buitensluiten, negeren, discrimineren of bedreigen. Ook online haat zaaien is een vorm van cyberpesten.

Grensoverschrijdend

Een cyberpester kan (nep)foto’s/video’s van jou verspreiden. Meer informatie daarover vind je op de pagina Ongewilde foto's en video's op internet. De pester kan ook jouw online identiteit (proberen te) hacken. Is dit het geval? Bekijk dan ook onze tips na hacking. Cyberpesters kunnen ook een nepprofiel van jou aanmaken. Hier lees je meer over nepprofielen.

Cyberpesten komt ook veel voor in games. Ontdek hier wat je kunt doen na grensoverschrijdend gedrag in games. Een ernstige vorm van cyberpesten, steeds door dezelfde persoon, is cyberstalken. Als je hiermee te maken hebt, bezoek dan ook de pagina over cyberstalking.

8 dingen die je kunt doen als je door iemand online gepest wordt

1

Bedenk: het is niet jouw schuld

Als iemand jou pest online, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet jouw schuld is. Jij hebt het recht om je online veilig en gerespecteerd te voelen. Niemand mag daar misbruik van maken.

Hieronder geven we nog 7 tips, maar het is jouw eigen keuze hoe je erop reageert. Doe wat het beste is voor jou.

2

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

3

Wees duidelijk tegen de cyberpester(s)

Soms merkt de cyberpester niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het pesten en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

4

Ga er niet op in

Cyberpesters willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt aangegeven dat het online pesten moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

5

Rapporteer en blokkeer

Blokkeer de cyberpester op de platforms waar je gepest wordt. Je kunt je online vrienden vragen hetzelfde te doen. Hoe je dit doet, wordt uitgelegd in onze sociale-media-handleidingen.

6

Pas je privacy-instellingen aan

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina over privacy-instellingen aanpassen wordt dit uitgelegd.

Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Wil je daar meer over weten? Bezoek dan deze site over wachtwoordmanagers. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Hier lees je meer over 2FA-instellingen.

Zo maak je het moeilijker voor cyberpesters om informatie over jou te vinden of in te breken in je accounts.

7

Meld online discriminatie

Neemt cyberpesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website of het platform waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

8

Overweeg een melding of aangifte

Als de cyberpester jou (ook) bedreigt of stalkt, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. De cyberpester mag jouw foto’s/video’s ook niet zonder toestemming verspreiden. Of andere strafbare feiten plegen. Hier leer je meer over aangifte en melding doen bij de politie.

Let op: verzamel eerst zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Praktische tips vind je op deze pagina over bewijs verzamelen.

Dit wil je weten als je online gepest wordt

Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met cyberpesten. Misschien schelden mensen je uit, of sluiten je buiten. Ook negeren, discrimineren en bedreigen valt onder cyberpesten. Soms pesten mensen je met een (nep)foto/video van jou. Bezoek dan ook de pagina Ongewilde foto's en video's op internet. Cyberpesten is nooit oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberpesten veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Tips over hoe je iets kunt vertellen aan een volwassene, vind je op deze pagina met adviezen over gesprekken voeren.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door mensen van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberpester jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Ontdek ook andere ondersteunende organisaties en handige websites op deze informatieve pagina.

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de cyberpester bij de beheerder van het online platform waarop gepest wordt. Vaak kun je cyberpesters ook blokkeren. Dan kunnen zij je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan een cyberpester via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Lees hier handige tips om te checken met wie je chat.

Check je privacy-instellingen

Voor cyberpesters is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Bekijk onze sociale-media-handleidingen voor instructies. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Cyberpesten veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberpesten, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Als je voortdurend gepest wordt, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Meer informatie staat op de pagina Victim blaming. Als je veel piekert, bekijk dan ook deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over cyberpesten. Het is dus op zichzelf niet strafbaar. Toch kunnen sommige extremere vormen van online pesten strafbaar zijn.

Strafbaar of niet?

Soms is er meer aan de hand dan alleen cyberpesten en gaat het om strafbare feiten. Bijvoorbeeld bij bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, smaad, laster, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking. Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberpester een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de pester zich schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Bekijk onze tips over bewijs verzamelen.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees op deze pagina hoe aangifte of melding doen werkt.

Informatie

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is het expres online beledigen, lastigvallen, treiteren of bang maken van mensen. Het komt helaas vaak voor, net als pesten in de offline wereld. Een verschil met offline pesten is dat cyberpesten op afstand gebeurt. Het kan 24 uur per dag doorgaan. Je kunt online gepest worden door mensen die je nog nooit hebt ontmoet.

Nergens veilig

Online pesters gaan vaak een stap verder dan in de offline wereld. Dit doen ze omdat ze anoniem kunnen blijven. Als slachtoffer krijg je het gevoel dat je nergens meer veilig bent. Het is moeilijk terug te draaien als iemand iets over jou op internet heeft gedeeld. Anderen kunnen nare berichten, foto’s/video’s en posts over jou bewaren of opnieuw delen.

Verschillende vormen

Er zijn veel vormen van cyberpesten. Je kunt gepest worden door één persoon, of door een hele groep. Soms verspreidt de pester roddels of leugens. Soms gaat het om uitlachen, uitschelden, buitensluiten, negeren, discrimineren of bedreigen. Ook online haat zaaien is een vorm van cyberpesten.

Grensoverschrijdend

Een cyberpester kan (nep)foto’s/video’s van jou verspreiden. Meer informatie daarover vind je op de pagina Ongewilde foto's en video's op internet. De pester kan ook jouw online identiteit (proberen te) hacken. Is dit het geval? Bekijk dan ook onze tips na hacking. Cyberpesters kunnen ook een nepprofiel van jou aanmaken. Hier lees je meer over nepprofielen.

Cyberpesten komt ook veel voor in games. Ontdek hier wat je kunt doen na grensoverschrijdend gedrag in games. Een ernstige vorm van cyberpesten, steeds door dezelfde persoon, is cyberstalken. Als je hiermee te maken hebt, bezoek dan ook de pagina over cyberstalking.

Wat kan ik doen?

8 dingen die je kunt doen als je door iemand online gepest wordt

1

Bedenk: het is niet jouw schuld

Als iemand jou pest online, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet jouw schuld is. Jij hebt het recht om je online veilig en gerespecteerd te voelen. Niemand mag daar misbruik van maken.

Hieronder geven we nog 7 tips, maar het is jouw eigen keuze hoe je erop reageert. Doe wat het beste is voor jou.

2

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

3

Wees duidelijk tegen de cyberpester(s)

Soms merkt de cyberpester niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het pesten en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

4

Ga er niet op in

Cyberpesters willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt aangegeven dat het online pesten moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

5

Rapporteer en blokkeer

Blokkeer de cyberpester op de platforms waar je gepest wordt. Je kunt je online vrienden vragen hetzelfde te doen. Hoe je dit doet, wordt uitgelegd in onze sociale-media-handleidingen.

6

Pas je privacy-instellingen aan

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina over privacy-instellingen aanpassen wordt dit uitgelegd.

Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Wil je daar meer over weten? Bezoek dan deze site over wachtwoordmanagers. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Hier lees je meer over 2FA-instellingen.

Zo maak je het moeilijker voor cyberpesters om informatie over jou te vinden of in te breken in je accounts.

7

Meld online discriminatie

Neemt cyberpesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website of het platform waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

8

Overweeg een melding of aangifte

Als de cyberpester jou (ook) bedreigt of stalkt, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. De cyberpester mag jouw foto’s/video’s ook niet zonder toestemming verspreiden. Of andere strafbare feiten plegen. Hier leer je meer over aangifte en melding doen bij de politie.

Let op: verzamel eerst zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Praktische tips vind je op deze pagina over bewijs verzamelen.

Jonger dan 18 jaar

Dit wil je weten als je online gepest wordt

Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met cyberpesten. Misschien schelden mensen je uit, of sluiten je buiten. Ook negeren, discrimineren en bedreigen valt onder cyberpesten. Soms pesten mensen je met een (nep)foto/video van jou. Bezoek dan ook de pagina Ongewilde foto's en video's op internet. Cyberpesten is nooit oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberpesten veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Tips over hoe je iets kunt vertellen aan een volwassene, vind je op deze pagina met adviezen over gesprekken voeren.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door mensen van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberpester jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Ontdek ook andere ondersteunende organisaties en handige websites op deze informatieve pagina.

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de cyberpester bij de beheerder van het online platform waarop gepest wordt. Vaak kun je cyberpesters ook blokkeren. Dan kunnen zij je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan een cyberpester via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Lees hier handige tips om te checken met wie je chat.

Check je privacy-instellingen

Voor cyberpesters is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Bekijk onze sociale-media-handleidingen voor instructies. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Negatieve gevoelens

Cyberpesten veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberpesten, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Als je voortdurend gepest wordt, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Meer informatie staat op de pagina Victim blaming. Als je veel piekert, bekijk dan ook deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Wat zegt de wet?

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over cyberpesten. Het is dus op zichzelf niet strafbaar. Toch kunnen sommige extremere vormen van online pesten strafbaar zijn.

Strafbaar of niet?

Soms is er meer aan de hand dan alleen cyberpesten en gaat het om strafbare feiten. Bijvoorbeeld bij bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, smaad, laster, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking. Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberpester een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de pester zich schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Bekijk onze tips over bewijs verzamelen.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees op deze pagina hoe aangifte of melding doen werkt.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Gerelateerde onderwerpen

Alle onderwerpen

Cyberstalking

Iemand volgt en stalkt je via het internet

Nepprofiel

Iemand maakt met je naam, foto/video of andere gegevens een nepprofiel aan op het internet

Online benaderd voor seks

Iemand vraagt je om (cyber)seks via het internet, of probeert eerst een vertrouwensband met je op te bouwen en begint dan over (cyber)seks

Chat gratis en anoniem met een medewerker voor advies.De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt ons ook 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.