Cyberpesten

Maakt iemand jou steeds belachelijk in een appgroep? Of word je zomaar uitgescholden? Verspreid iemand herhaaldelijk berichten over jou om jou te kwetsen? Dan heb je te maken met cyberpesten. Het gebeurt veel op sociale media, in messaging apps en multiplayer games. Het is erg vervelend als je dit meemaakt. Maar weet dat je niet de enige bent!

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is het expres online beledigen, lastigvallen, treiteren of bang maken van mensen. Het komt helaas vaak voor, net als pesten in de offline wereld. Een verschil met offline pesten is dat cyberpesten op afstand gebeurt. Het kan 24 uur per dag doorgaan. Je kunt gepest worden door mensen die je nog nooit hebt ontmoet.

Nergens veilig

Online pesters gaan vaak een stap verder dan in de offline wereld. Dit doen ze omdat ze anoniem kunnen blijven. Als slachtoffer krijg je het gevoel dat je nergens meer veilig bent. Het is moeilijk terug te draaien als er iets over jou op het internet of sociale media is gedeeld door een ander. Zo kunnen nare berichten, foto’s/video’s en posts over jou een eigen leven leiden.

Verschillende vormen

Er zijn veel vormen van cyberpesten. Je kunt gepest worden door één persoon, of door een hele groep. Soms verspreidt de pester roddels of leugens. Soms gaat het om uitlachen, uitschelden, buitensluiten, negeren, discrimineren of bedreigen. Ook online haat zaaien is cyberpesten.

Grensoverschrijdend

Een cyberpester kan (nep)foto’s/video’s van jou verspreiden. Diegene kan ook jouw online identiteit (proberen te) hacken. Of een nepprofiel van jou aanmaken. Een ernstige vorm van cyberpesten, steeds door dezelfde persoon, is cyberstalken. Cyberpesten komt ook veel voor in games. Lees hier wat je kunt doen tegen grensoverschrijdend gedrag in games.

7 dingen die je kunt doen als je door iemand gepest wordt op het internet

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Wees duidelijk tegen de cyberpester(s)

Soms merkt de cyberpester niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het pesten en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

2

3

Ga er niet op in

Cyberpesters willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt aangegeven dat het online pesten moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Rapporteer en blokkeer

Blokkeer de cyberpester op de platforms waar je gepest wordt. Je kunt je online vrienden vragen hetzelfde te doen. Kijk hier hoe je dit doet op social media.

4

5

Pas je privacy-instellingen aan

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt instellen.

Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Op deze pagina lees je hoe dit werkt.

Zo maak je het moeilijker voor cyberpesters om informatie over jou te vinden of in te breken in je accounts.

Meld online discriminatie

Neemt cyberpesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website of het platform waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

6

7

Overweeg een melding of aangifte

Als de cyberpester jou (ook) bedreigt of stalkt, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. De cyberpester mag jouw foto’s/video’s ook niet zonder toestemming verspreiden. Of andere strafbare feiten plegen. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel eerst zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Hoe je dit doet, vind je hier.

Dit wil je weten als je online gepest wordt

Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met cyberpesten. Misschien schelden mensen je uit, of sluiten je buiten. Ook negeren, discrimineren en bedreigen valt onder cyberpesten. Soms pesten mensen je met een (nep)foto/video van jou. Hier lees je wat je dan kunt doen. Cyberpesten is niet oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberpesten veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door mensen van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberpester jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de cyberpester bij de beheerder van het online platform waarop gepest wordt. Vaak kun je cyberpesters ook blokkeren. Dan kunnen zij je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan een cyberpester via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Voor cyberpesters is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Cyberpesten veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberpesten, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Als je voortdurend gepest wordt, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over cyberpesten. Toch kan online pesten in extreme gevallen strafbaar zijn. Het gaat dan om bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, smaad, laster, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking.

Strafbaar of niet?

Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberpester een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de pester zich mogelijk schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Informatie

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is het expres online beledigen, lastigvallen, treiteren of bang maken van mensen. Het komt helaas vaak voor, net als pesten in de offline wereld. Een verschil met offline pesten is dat cyberpesten op afstand gebeurt. Het kan 24 uur per dag doorgaan. Je kunt gepest worden door mensen die je nog nooit hebt ontmoet.

Nergens veilig

Online pesters gaan vaak een stap verder dan in de offline wereld. Dit doen ze omdat ze anoniem kunnen blijven. Als slachtoffer krijg je het gevoel dat je nergens meer veilig bent. Het is moeilijk terug te draaien als er iets over jou op het internet of sociale media is gedeeld door een ander. Zo kunnen nare berichten, foto’s/video’s en posts over jou een eigen leven leiden.

Verschillende vormen

Er zijn veel vormen van cyberpesten. Je kunt gepest worden door één persoon, of door een hele groep. Soms verspreidt de pester roddels of leugens. Soms gaat het om uitlachen, uitschelden, buitensluiten, negeren, discrimineren of bedreigen. Ook online haat zaaien is cyberpesten.

Grensoverschrijdend

Een cyberpester kan (nep)foto’s/video’s van jou verspreiden. Diegene kan ook jouw online identiteit (proberen te) hacken. Of een nepprofiel van jou aanmaken. Een ernstige vorm van cyberpesten, steeds door dezelfde persoon, is cyberstalken. Cyberpesten komt ook veel voor in games. Lees hier wat je kunt doen tegen grensoverschrijdend gedrag in games.

Wat kan ik doen?

7 dingen die je kunt doen als je door iemand gepest wordt op het internet

1

Praat erover

Je verdient begrip, troost en hoop. Blijf niet alleen met je zorgen rondlopen, maar neem iemand in vertrouwen. Samen zoeken jullie naar een oplossing. Anderen begrijpen jouw vervelende situatie dan ook beter. Je kunt ook (gratis en anoniem) chatten met iemand van Helpwanted.

Wees duidelijk tegen de cyberpester(s)

Soms merkt de cyberpester niet dat jij gekwetst bent. Laat weten dat je last hebt van het pesten en dat je wilt dat het stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan hulp hierbij van iemand die je vertrouwt.

2

3

Ga er niet op in

Cyberpesters willen vaak een reactie uitlokken. Reageer niet meer, nadat je hebt aangegeven dat het online pesten moet stoppen. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Rapporteer en blokkeer

Blokkeer de cyberpester op de platforms waar je gepest wordt. Je kunt je online vrienden vragen hetzelfde te doen. Kijk hier hoe je dit doet op social media.

4

5

Pas je privacy-instellingen aan

Pas je privacy-instellingen aan en scherm al jouw sociale-media-accounts af. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt instellen.

Bedenk sterke wachtwoorden, of gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je daar meer over. Schakel waar mogelijk ook de twee-factor-authentificatie in. Op deze pagina lees je hoe dit werkt.

Zo maak je het moeilijker voor cyberpesters om informatie over jou te vinden of in te breken in je accounts.

Meld online discriminatie

Neemt cyberpesten de vorm aan van online discriminatie? Meld dit dan bij Meld.Online Discriminatie. Zij beoordelen jouw melding op strafbaarheid. En sturen een verwijderverzoek naar de website of het platform waar de discriminerende uitingen op gedaan zijn.

6

7

Overweeg een melding of aangifte

Als de cyberpester jou (ook) bedreigt of stalkt, kun je een melding of aangifte doen bij de politie. De cyberpester mag jouw foto’s/video’s ook niet zonder toestemming verspreiden. Of andere strafbare feiten plegen. Op deze pagina lees je meer over naar de politie gaan.

Let op: verzamel eerst zoveel mogelijk bewijs voor de politie. Hoe je dit doet, vind je hier.

Jonger dan 18 jaar

Dit wil je weten als je online gepest wordt

Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met cyberpesten. Misschien schelden mensen je uit, of sluiten je buiten. Ook negeren, discrimineren en bedreigen valt onder cyberpesten. Soms pesten mensen je met een (nep)foto/video van jou. Hier lees je wat je dan kunt doen. Cyberpesten is niet oké!

Niet jouw schuld

Helaas komt cyberpesten veel voor. Je bent dus niet de enige die hier last van heeft. Misschien voel je schaamte, stress, angst of minder zelfvertrouwen. Of denk je dat het je eigen schuld is. Maar het is niet jouw schuld!

Praat erover

Praat erover met je ouders/opvoeders, broer of zus, docent of iemand anders die je vertrouwt. Zo blijf je er niet alleen mee zitten en kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Vind je dit moeilijk? Hier vind je tips.

Misschien kun je niet bij je ouders/opvoeders terecht voor steun. Bijvoorbeeld omdat sommige onderwerpen taboe zijn binnen jouw gezin. Misschien ben je bang dat je ouders/opvoeders boos worden op jou. Je kunt altijd (gratis en anoniem) met iemand van Helpwanted chatten.

Vraag hulp

Er is hulp. Als je wordt gepest door mensen van jouw school, praat er dan over met een volwassene van school. School is verplicht jou te helpen. Je kunt dan ook hulp krijgen van Pestweb. Heeft de cyberpester jouw foto/video of privégegevens online gezet? Helpwanted kan helpen deze offline te halen. Op deze pagina vind je een overzicht van andere hulporganisaties en handige websites.

Het mag niet

Wat offline niet mag, mag op het internet ook niet. Meld de cyberpester bij de beheerder van het online platform waarop gepest wordt. Vaak kun je cyberpesters ook blokkeren. Dan kunnen zij je niet meer lastigvallen. Hier lees je hoe je dat doet op sociale media.

Bedenk met wie je chat

Online kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Zo kan een cyberpester via een ander profiel contact met jou zoeken. Staat jouw camera standaard aan tijdens het chatten of streamen? Anderen kunnen dan opnames van jou maken, terwijl je dat misschien niet wil. Tips om te checken met wie je chat vind je hier.

Check je privacy-instellingen

Voor cyberpesters is het moeilijker om in te breken in jouw account als je anoniem blijft. Ook maken ze zo minder makkelijk een nepprofiel aan met jouw naam. Gebruik hiervoor op elk platform een andere gebruikersnaam en wachtwoord. Deel deze gegevens met niemand. En noem niet je echte naam, leeftijd of woonplaats.

Je kunt de instellingen van je sociale media zo aanpassen dat vreemden geen contact met je kunnen opnemen. Kijk hier hoe je dit kunt instellen. Bezoek ook eens veiliginternetten.nl.

Negatieve gevoelens

Cyberpesten veroorzaakt klachten

Als je te maken hebt met cyberpesten, kun je daar buikpijn of hoofdpijn van krijgen. Of je kunt niet meer slapen ‘s nachts. Je kunt gevoelens van angst, stress, schuld, onzekerheid of schaamte hebben. Of woede, machteloosheid en eenzaamheid. Je kunt negatief over jezelf gaan denken, een laag zelfbeeld krijgen. Daardoor kan het slecht gaan op school of met je werk. Op de lange termijn kunnen deze gevoelens leiden tot mentale klachten, depressies, suïcidaliteit en posttraumatische stress.

Niet jouw schuld

Als je voortdurend gepest wordt, durf je misschien niemand meer te vertrouwen. Of je durft de deur niet meer uit te gaan. Gaat het pesten ook offline door? Dan verergert dit meestal de klachten. Misschien krijg je ook te maken met victim blaming. Anderen twijfelen dan aan jouw kant van het verhaal. Of vinden dat het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Bedenk altijd: het is nooit jouw schuld! En weet dat al jouw gevoelens normaal zijn. Als je veel piekert, kijk dan bij deze anti-piekertips.

Praten lucht op

Het kan erg opluchten om er met iemand over te praten. Aan je huisarts of praktijkondersteuner kun je met een gerust hart alles vertellen. Zij hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat zij jouw verhaal niet aan iemand anders mogen doorvertellen. Je kunt ook altijd chatten met iemand van Helpwanted.

Wat zegt de wet?

Goed om te weten

In de wet staat geen specifieke bepaling over cyberpesten. Toch kan online pesten in extreme gevallen strafbaar zijn. Het gaat dan om bedreiging, stalking, belediging, discriminatie, smaad, laster, oplichting, identiteitsdiefstal of hacking.

Strafbaar of niet?

Het is ook verboden om zonder toestemming foto’s/video’s van iemand te verspreiden. Zeker als jou dat schaadt. Verspreidt de cyberpester een naaktfoto/video van jou waarop jij jonger bent dan achttien? Dan maakt de pester zich mogelijk schuldig aan het verspreiden van kinderporno. Op deze site van de politie lees je meer over wat er strafbaar is op het internet.

Melding of aangifte

Van strafbare feiten kun je melding doen of aangifte. Bel eerst naar het algemene nummer van de politie (09 00-88 44) en vertel je verhaal. Verzamel zoveel mogelijk bewijs voordat je aangifte doet. Tips hoe je bewijs kunt verzamelen vind je hier.

Slachtofferhulp

Wil je begeleid worden bij de aangifte? Neem dan contact op met Slachtofferhulp. Je kunt gratis bij hun terecht voor emotionele steun, hulp in het strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade.

Jonger dan dertien?

Iedereen mag aangifte doen van een misdrijf. Ben je jonger dan dertien? Dan neemt de politie altijd contact op met je ouders/opvoeders. Tenzij de aangifte over hen gaat. Wil je liever niet zelf aangifte doen? Je ouders of verzorgers kunnen het ook voor jou doen. Lees hier hoe aangifte doen gaat.

Vond je deze pagina behulpzaam?

Gerelateerde onderwerpen

Alle onderwerpen

Ongewilde foto's en video's op het internet

Iemand verspreidt je foto's of video's op het internet, doet net alsof jij het bent, of je ontvangt deze ongewild

Sextortion

Iemand bedreigt je met het verspreiden van je naaktfoto/video

Online oplichting en (dating)fraude

Iemand bedriegt je op het internet